Exerciţiile în aer liber, precum plimbările în ritm alert, jogging-ul, înotul sau mersul pe biciletă, sunt extrem de benefice pentru organism, pe lângă faptul că ne menţin în formă. Studiile au demonstrat că practicarea sportului în aer liber scade riscul de depresie, insomnie, stres, îmbunătăţesc creativitatea şi funcţia cognitivă.
Cu toate acestea, trebuie să avem mare grijă pe timp de vară, când temperaturile sunt extrem de crescute, deoarece corpul poate resimţi acest efort în mod negativ şi pot apărea probleme cardiace şi infarct cauzat de căldura excesivă.
Efortul fizic intens practicat în condiţii de umiditate crescută şi temperaturi înalte pot suprasolicita corpulşi se poate ajunge la una din situaţiile de mai jos:
– crampe musculare cauzate de temperaturi ridicate – apar în special la persoanele care au hipertensiune.
– epuizare termică – se manifestă prin transpiraţie excesivă, leşin, greaşă, ameţeală, puls mărit sau oboseală.
– accident vascular cerebral – consecinţă a umidităţii şi a faptului că răcirea organismului prin transpiraţie este ineficientă iar pierderea de căldură este scăzută.
Pentru a evita astfel de situaţii, specialiştii recomandă: acomodarea cu condiţiile climatologice (nu practicaţi efort fizic intens la fel ca în sezonul rece deoarece corpul are nevoie să se acomodeze cu temperaturile înalte), purtaţi haine deschise la culoare şi legere, care lasă pielea să respire, beţi multe lichide, chiar dacă nu vă este sete (un pahar cu apă la 15-20 de minute), folosiţi creme de protecţie solară, nu doar pentru a vă proteja de arsurile solare, ci şi pentru ca organismul să aibă capacitatea de a se proteja de supraîncălzire (folosiţi produse rezistente la apă, mai ales dacă ştiţi că transpiraţi mai mult), evitaţi sportul în timpul zilei, când temperaturile şi razele ultraviolete ating pragul maxim (intervalul 10-14.00).
De asemenea, este foarte important să evitaţi zonele intens poluate, mai ales dacă suferiţi de astm, diabet, afecţiuni cardiace sau pulmonare. Combinaţia de exerciţii fizice şi poluare poate duce la un risc crescut de înrăutăţire a afecţiunilor deja instalate, mai ales pentru că există tendinţa să inspirăm mai adânc şi să inhalăm astfel toţi compuşii toxici din atmosferă.
Nu neglijaţi nici medicamentele pe care le luaţi, de exemplu dacă luaţi diuretice sunteţi la mare risc de deshidratare. Acordaţi mare atenţie semnalelor pe care corpul vi le transmite, cum ar fi crampele, slăbiciunea musculară, ameţelile, durerile de cap sau confuzia.
Dacă experimentaţi astfel de stări, este nevoie urgentă să scădeţi temperatura corpului, deci adăpostiţi-vă într-un loc răcoros, ferit de razele soarelui, şi să beţi multe lichide. Dacă simptomele persistă şi nu vă simţiţi mai bine în 30 de minute, sunaţi la numărul de urgenţă pentru a primi tratament adecvat.