Tot mai multe studii arată că, în era dominată de tehnologie şi tensiune, masajul la birou a devenit o necesitate pentru randamentul şi productivitatea businessurilor de top. Liderii au conştientizat beneficiile pe care masajul în scaun le are asupra climatului organizaţional şi asupra eliminării stresului. Totuşi puţini ştiu că, masajul la birou este eficient şi în prevenirea sau ameliorarea diferitelor afecţiuni, precum „text neck”, sindromul de tunel carpian sau hernia de disc, reducând astfel absenteismul angajaţilor la locul de muncă.
Mişcările repetitive şi sindromul tunelului carpian
Persoanele care lucrează foarte mult folosind mâinile şi realizând mişcări repetitive, pot dezvolta, în timp, sindromul de tunel carpian. Deşi acest sindrom afectează cu precădere femeile între 50 şi 60 de ani, din cauza specificului joburilor actuale, există din ce în ce mai mulţi tineri care încep să se confrunte cu astfel de probleme.
Sindromul de tunel carpian se caracterizează prin durere, furnicături, arsură sau amorţeala mâinilor şi antebraţelor. Aceste neplăceri sunt cauzate de mişcările repetitive care irită nervul median al încheieturii mâinii, ducând la umflarea şi blocarea lui.
În faze incipiente, masajul la birou, prin folosirea unor proceduri specifice, prin flexibilizarea ţesuturilor, prin activarea circulaţiei şi prin decongestionarea terminaţiilor nervoase, poate calma durerea, favorizând refacerea funcţională a nervului.
Durerile de spate şi hernia de disc
În condiţiile în care aproape 90% din populaţie se confruntă cel puţin o dată cu un episod de dureri de spate, cauzat de poziţiile vicioase la birou şi şederea îndelungată pe scaun, riscul degenerării discurilor intervertebrale şi a producerii unei hernii de disc creşte considerabil. În plus, hormonii stresului amplifică percepţia durerii şi scad eficienţa angajaţilor.
„Studiile indică faptul că, după numai o şedinţă de 10-20 de minute de masaj în scaun, 50% din muşchii spatelui se relaxează, disconfortul şi durerile dispar, iar circulaţia sangvină locală este şi ea îmbunătăţită. În acelaşi timp, este stimulată secreţia de lichid sinovial intra-articular, lichid prin intermediul căruia se hrănesc o mare parte din structurile moi din interiorul articulaţiilor, inclusiv discul intervertebral”, afirmă Sergiu Pantelin, kinetoterapeut.
Durerile de gât şi sindromul „Text Neck”
Lucrul îndelungat la calculator cu capul aplecat şi cu gâtul în poziţii vicioase, dar şi folosirea intensă a tehnologiei sunt principalii factori care pot duce la apariţia durerilor de gât cunoscute sub denumirea de sindromul „Text Neck”.
„În cazul persoanelor a căror muncă presupune statul la birou zi de zi, în faţa calculatorului, text neck-ul este o problemă supărătoare, care le afectează adesea programul de muncă. Pauzele zilnice de 10-20 de minute, în care angajaţii primesc masaj, nu numai că elimină durerea şi rigiditatea musculară, ci le oferă acestora şi doza de energie necesară pentru tot restul programului”, afirmă specialistul.
O şedinţă de masaj durează aproximativ 10-20 de minute şi se realizează într-un scaun cu design ergonomic, care facilitează alinierea adecvată a coloanei vertebrale. Terapeutul se va concentra pe cele mai tensionate zone ale corpului: spate, umeri, gât, mâini.
Deşi durerile şi disconfortul pot să dispară după câteva şedinţe repetate de masaj, se recomandă consultarea unui medic specialist pentru diagnosticarea şi tratarea afecţiunilor precum hernia de disc şi sindromul de tunel carpian.