Suntem în sezonul alergiilor, dar și al marii relaxări în ceea ce privește purtarea măștii de protecție. Multe persoane au constatat însă că purtarea măștii de protecție le ajută să prevină simptomele alergiilor sezoniere. Și continuă să o poarte în spațiile deschise. Iar efectul benefic al măștii de protecție în cazul persoanelor cu alergii este dovedit științific: masca împiedică pătrunderea alergenilor, dacă este purtată corect. Adică pe gură și pe nas!
Ne spune cum deosebim alergiile de COVID-19, ce tip de mască este mai indicată pentru protecție și cum o purtăm corect dr. Laura Daniela Ionus, medic specialist alergologie și imunologie.
CSÎD: Care sunt simptomele alergiilor sezoniere și cum le deosebim de COVID-19? Pentru că pot împărtăși anumite manifestări similare…
Dr. Laura Daniela Ionus: Simptomele rinoconjunctivitei alergice sunt strănut, prurit nazal și ocular, rinoree, congestie nazală. Deosebim de infecția COVID-19 prin lipsa febrei, a oboselii, a simptomelor gastrointestinale și prin durata simptomelor.
CSÎD: Este adevărat că masca împiedică pătrunderea alergenilor în căile respiratorii?
Dr. Laura Daniela Ionus: Da, dacă este purtată corect. Înainte de a vă pune masca, dezinfectați mâinile cu apă și săpun sau cu gel hidroalcoolic. Masca de protecție trebuie să acopere nasul și gura. Nu trebuie ținută sub nas sau sub bărbie. Între mască și față nu trebuie să existe spațiu liber.
CSÎD: Ce tip de mască este mai indicată: cea chirurgicală, din bumbac sau cea tip FFP2?
Dr. Laura Daniela Ionus: Toate tipurile de măști sunt eficiente. Evident că cea mai mare protecție o oferă măștile chirurgicale și cele FFP2, dar și cele de bumbac pot ajuta, dacă sunt compuse din mai multe straturi.
CSÎD: Poate fi o soluție purtarea măștii de protecție în sezonul specific alergiilor, nu doar în pandemie?
Dr. Laura Daniela Ionus: Da, pentru o perioadă, dar nu este o soluție ideală pe termen lung.
CSÎD: Există și situații când masca este contraindicată? De exemplu, persoanele cu astm, rinită alergică pot purta mască fără probleme?
Dr. Laura Daniela Ionus: Purtarea măștii nu este contraindicată. Totuși, anumite persoane cu forme severe de astm pot avea senzația că nu pot respira prin mască. Conform American Academy of Allergy and Imunollogy nu există dovezi că purtarea măștii ar agrava astmul.
CSÎD: Ce greșeli facem când purtăm masca de protecție?
Dr. Laura Daniela Ionus: Cele mai frecvente greșeli sunt purtarea prea îndelungată a unei măști sau reutilizarea ei. Astfel, masca se încarcă și devine ineficientă. Există greșeli frecvente și la îndepărtarea măștii – acest proces trebuie să se facă fără să o atingem.
CSÎD: Este indicat să purtăm ochelari de soare dacă suntem predispuși la alergii sezoniere? Și cum îi purtăm corect, dacă trebuie să folosim și masca de protecție?
Dr. Laura Daniela Ionus: Ochelarii de soare pot ajuta și ei, reprezentând o barieră împotriva alergenilor. Dar utilitatea lor este de asemenea limitată. Se pot purta peste masca de protecție.
CSÎD: Ce alte soluții există pentru alergiile sezoniere, în afară de evitarea factorilor alergeni?
Dr. Laura Daniela Ionus: Există tratamente simptomatice foarte eficiente. Împreună cu medicul alergolog se poate alege combinația ideală pentru fiecare pacient, care să țină simptomele sub control. De asemenea există și posibilitatea efectuării unui tratament de desensibilizare pentru anumiți alergeni, tot sub supravegherea medicului.