Măşti sau viziere? Prof. de la Harvard: ”Purtarea măştii, spălatul pe mâini, distanţarea socială sunt foarte importante. Orice este mai bine decât nimic”

Ce este mai bine să purtăm: măşti sau viziere?
  • Publicat:
Măşti sau viziere? Prof. de la Harvard: ”Purtarea măştii, spălatul pe mâini, distanţarea socială sunt foarte importante. Orice este mai bine decât nimic”

Experţii în sănătate accentuează importanţa purtării măştilor de protecţie în public, dar şi a vizierelor, motiv pentru care pe piaţă a crescut numărul de opţiuni în acest sens, făcând dificilă alegerea celui mai eficient produs pentru a opri răspândirea noului coronavirus.

Pe timpul pandemiei, cele mai căutate au fost măştile chirurgicale şi cele textile, iar acum vizierele au devenit şi ele din ce în ce mai populare. Dr. David Edwards, medic şi profesor la Universitatea Harvard a explicat pentru publicaţia PEOPLE care sunt avantajele şi dezavantajele purtării vizierelor şi a altor tipuri de măşti de protecţie. Deşi par eficiente în privinţa răspândirii la nivel larg a aerosolilor care pot apărea atunci când o persoană din apropiere tuşeşte sau strănută, nu acţionează similar în privinţa particulelor de mici dimensiuni, pentru că nu acoperă faţa în întregime.

”Particulele mici rămân în aer, iar pe sub acea mască tu încă poţi respira acel aer”, spune Dr. David Edwuards.

Un studiu recent a determinat dacă măştile cu mai multe straturi sunt o opţiune eficientă, iar medicul susţine că, într-adevăr, este o alegere mult mai bună.

”Ai nevoie de o mască cu pori de mici dimensiuni care să stea strâns pe întreaga faţă”, explică specialistul.

O altă opţiune ar putea fi măştile care au un centru de plastic şi care păstrează vizibilitatea în zona gurii, fiind de ajutor în momentul comunicării, în special în cazul persoanelor care nu aud foarte bine şi se ajută de faptul că citesc pe buze. Cu toate astea, deşi aceste măşti sunt bune atunci când vine vorba de interacţiunile sociale, nu au fost testate pentru eficienţa lor.

”Orice are o deschizătură cel mai probabil nu este o idee bună”, explică specialistul.

Importanţa măştilor

Un grup de cercetători ai Colegiului Universitar de Inginerie şi Ştiinţă Computerizată din Florida a desciperit că fără nicio mască, aerosolii din urma tusei pot rămâne în aer pe o distanţă de 2.5 metri, motiv pentru care se recomandă distanţa socială de cel puţin 2 metri. Un alt studiu a demonstrat o scădere a transmiterii virusului ucigaş cu 85 de procente atunci când indivizii purtau măşti de protecţie.

”La acest moment, purtarea măştii este foarte important, spălatul pe mâini este foarte important, distanţarea socială este foarte importantă. Orice este mai bine decât nimic”, a spus Edwards pentru PEOPLE.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”