Măsurarea temperaturii corporale în contextul infecţiei cu noul coronavirus

Care sunt avantajele termometrului digital pentru frunte, când este indicat să fie măsurată temperatura corporală şi ce trebuie să faci dacă ai febră.
  • Publicat:
Măsurarea temperaturii corporale în contextul infecţiei cu noul coronavirus

Febra este unul dintre principalele simptome ale infecţiei din organism, inclusiv cu virusul SARS-CoV-2. Frisoanele, durerile de cap, senzaţia de oboseală, durerile musculare şi transpiraţia abundentă pot fi manifestări asociate febrei. Hipotalamusul este acea parte din creier responsabilă cu reglarea temperaturii corporale, astfel încât organismul să funcţioneze corespunzător.

Însă temperatura corpului poate varia şi în funcţie de sex, vârstă, greutate corporală, perioada lunii, efort fizic, factori de mediu (caniculă, umiditate crescută) sau stare generală de sănătate.

Valorile normale ale temperaturii corporale pot oscila între 36 şi 37,5 grade Celsius. Febra apare atunci când sistemul imun detectează prezenţa unui virus în organism şi îi semnalează hipotalamusului că este vremea „să dea drumul la căldură”, pentru a crea un mediu ostil care slăbeşte virusul şi stimulează formarea de anticorpi.

Când se măsoară temperatura corporală

Specialiştii recomandă ca măsurarea temperaturii corporale să aibă loc de două ori pe zi, la aproximativ aceleaşi ore – de exemplu, o dată dimineaţa, la 30 de minute după trezire, şi încă o dată seara. Asta, deoarece în intervalul 16:00-21:00 creşte producţia de cortizol, hormonul stresului, care favorizează creşterea temperaturii corporale.

Pentru rezultate fiabile, se recomandă utilizarea aceluiaşi termometru şi evitarea efortului fizic intens şi a consumului de alimente şi băuturi foarte reci sau fierbinţi (cafea, sucuri, supe, îngheţată etc.) cu cel puţin 15 minute înainte de măsurarea temperaturii.

Avantajele termometrului digital pentru frunte

Deşi există numeroase modele de termometre, în contextul actual al pandemiei de COVID-19 se recomandă folosirea modelelor digitale „fără atingere”, pentru a reduce la minimum riscul infectării cu noul coronavirus.

Termometrul digital cu infraroşu non-contact Sejoy utilizează cea mai recentă tehnologie de măsurare cu raze infraroşii a temperaturii arterei temporale, care este cea mai precisă metodă în comparaţie cu temperatura măsurată rectal, oral, din ureche sau de la subraţ.

Iată 10 avantaje ale termometrelor digitale cu infraroşu pentru frunte:

  • Rezultate rapide (în 2 secunde) şi precise
  • Ecran de mari dimensiuni
  • Cifre uşor de citit
  • Alarmă acustică în cazul în care temperatura corporală depăşeşte 37,8 de grade Celsiu
  • Fără contact fizic, prevenind astfel infectarea încrucişată
  • Igienic
  • Folosire multiplă, fără necesitate de dezinfectare
  • Fără disconfort, noninvaziv
  • Memorează ultimele 10 măsurători
  • Uşor de folosit atât acasă, cât şi în mediu profesional, la locul de muncă sau în spitale

Ce trebuie să faci dacă ai febră

Temperatura corporală de peste 38 de grade Celsius poate indica faptul că organismul tău se luptă cu o infecţie.

Prin monitorizarea regulată a temperaturii corpului poţi depista rapid febra, simptom prin care organismul îţi semnalează că nu este ceva în regulă şi că trebuie să iei măsuri – în contextul actul, al infecţiei cu noul coronavirus, apelul telefonic la medicul de familie sau la direcţia judeţeană de sănătate de care aparţii, care îţi poate oferi mai multe informaţii despre ceea ce ai de făcut în continuare.

Trebuie menţionat că, odată cu apariţia simptomelor de COVID-19, devii o „super-răspânditoare” a virusului SARS-CoV-2, adică în acest moment prezinţi cea mai ridicată rată de contagiozitate şi trebuie să te izolezi la domiciliu sau să te internezi în spital pentru a preveni îmbolnăvirea altor persoane, membri ai familiei, prieteni sau colegi de muncă.

Dacă este neapărat necesar, te poţi deplasa fizic la medic, dar neapărat cu mască de protecţie şi cu respectarea distanţei fizice de cel puţin 2 metri faţă de alte persoane.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult