Vizitele la secţia de endocrinologie sunt deseori ratate de către români, obicei greşit însă – căci glanda tiroidă îndeplineşte multe roluri în funcţionarea normală a organismului. Ce se întâmplă însă în cabinetul unui medic endocrinolog la prima vizită? Ce informaţii trebuie să pregătească pacientul? Ce teste şi investigaţii se recomandă? Consultant de specialitate prof. dr. Corin Badiu, preşedintele Societăţii Române de Psihoneuroendocrinologie, membru titular al Academiei de Ştiinte Medicale.
Bolile tiroidei sunt conectate des cu lipsa iodului din alimentaţie. “Guşa” (dezvoltarea excesivă a glandei tiroide), noduli tiroidieni, boli imune ce atacă tiroida, hipotiroidie, hipertiroidie, cancerul tiroidian sunt câteva dintre afecţiunile glandei tiroide.
Foarte important pentru medicul endocrinolog este ca pe lângă informaţiile utile despre vârstă, afecţiuni cronice diagnosticate (dacă există), istoric medical familial, frecvenţa cu care îşi face teste şi analize medicale, să afle în ce loc trăieşte pacientul şi unde a copilărit pentru a stabili dacă provine din zone geografice cu carenţe în iod. Apoi medicul începe consultul – palpare, inspecţie, verificarea stării generale a inimii, tensiunea, toate astea intră în evaluarea funcţiei tiroidiene.
Se recomandă şi investigaţii suplimentare – ecografie, teste de sânge. Dacă se descoperă un nodul al tiroidei în creştere se poate cere o puncţie, pentru a vedea ce tipar celular are nodulul. Însă nodulii se monitorizează în timp în general. A se păstra toate rezultatele analizelor şi testelor. Foarte important pentru medicul endocrinolog este să ştie dacă pacientul are probleme cu inima sau cu sistemul osos (osteoporoză).
Tiroida intră în acţiunea tuturor sistemelor corpului şi, de aceea, orice informaţie este utilă. Pacienţii ar fi ideal să aibă un dosar medical organizat cronologic cu analize, teste medicale, scrisori medicale etc. Femeile trebuie să păstreze şi rezultatele testelor Papanicolau de exemplu.
Sfatul medicilor endocrinologi este ca măcar o dată la 2 ani. Dar medicul endocrinolog merită consultat în câteva circumstanţe: atunci când o tânără vrea să rămână însărcinată sau când vrea să afle despre potenţialul ei fertil; apoi orice persoană care depăşeşte vârsta de 60 de ani trebuie să facă evaluări o dată pe an.
Analize de sânge precum hormonul de stimulare a tiroidei (TSH), nivelul de hormoni tiroidieni liberi, tiroxina liberă (fT4), triiodotironina (T3), care este concentraţia de anticorpi legată de tiroida, adică ATPO şi anticorpii de stimulare TRAb. Toate acestea ajută la o documentare a profilului funcţional al tiroidei – cum merge.
Pentru a observa aspectul glandei tiroide, medicii recomandă ecografii ale acestei glande. Se urmăreşte dacă tiroida prezintă noduli, calcificări, zone de hipoecogenitate ci şi cum arată vecinătatea tiroidei, adenopatiile laterocervicale, glandele paratiroide, acestea sunt aspecte evidenţiate de ecografie. Prezenţa nodulilor tiroidei este frecventă, însă nu înseamă că pacientul va primi deja un diagnostic ce îi certifică o boală de tiroidă ci doar că trebuie să se prezinte regulat pentru monitorizarea nodulilor.
Mai ales afecţiunile tiroidiene autoimune sunt transmise genetic, ceea ce înseamnă că atunci când o rudă de gradul I suferă de afecţiuni tiroidiene autoimune trebuie să acordăm mai multă atenţie analizelor endocrinologice şi să mergem la medic mai des decât am face-o dacă nu am avea acest factor de risc. Important este să se precizeze medicului dacă există în familie rude diagnosticate deja cu boli ale tiroidei.