Italia este pe primul loc în privinţa deceselor raportate ca urmare a infecţiei cu noul coronavirus, potrivit worldometers.info.
Alte 3.700 de cazuri sunt considerate critice, fiind necesară ventilarea mecanică a pacienţilor.
Peste 9.000 de oameni au decedat în mai puţin de două luni de la confirmarea primului caz de COVID-19 în Italia.
Majoritatea dintre ei aveau vârste peste 70 de ani şi sufereau de patologii cronice preexistente: hipertensiune arterială, diabet zaharat, cardiopatie ischemică, fibrilaţie atrială, cancer, insuficienţă renală cronică sau BPOC (boală pulmonară obstructivă cronică).
Sistemul de sănătate italian a fost copleşit de zecile de mii de cazuri de infecţie, mulţi dintre medici devenind, din salvatori, victime.
În acest context tragic, mai mulţi medici au atras atenţia, într-o scrisoare deschisă publicată recent, că rata crescută a mortalităţii din Italia a fost cauzată şi de gestionarea defectuoasă a epidemiei de coronavirus.
„Sistemele de sănătate occidentale sunt bazate pe îngrijirea centrată pe pacient”, atrage atenţia medicul Mirco Nacoti, de la spitalul Papa Giovanni XXIII din Bergamo, cel mai afectat oraş italian de pandemia de coronavirus. „Însă această situaţie necesită mai degrabă îngrijirea centrată pe comunitate”, adaugă medicul.
„Este important să înţelegem unde s-a greşit în Italia, pentru a evita să le comitem şi noi aici, în America”, a declarat Maurizio Cereda (foto), medic la Centrul de Terapie Intensivă din cadrul Universităţii Penn Medicine.
„Sistemul medical american este unul centrat pe pacient şi tocmai în acest punct suntem vulnerabili.”
Paturile de Terapie Intensivă nu sunt suficiente, la fel şi aparatele de ventilaţie mecanică, medicamentele, echipamentele de protecţie pentru personalul medicul, atrag atenţia medicii italieni.
Ei sunt nevoiţi să ia decizii extrem de dificile: „Pacienţii foarte bătrâni, care au numeroase comorbidităţi şi sunt într-o stare gravă nu mai sunt resuscitaţi şi mor, fără să mai aibă măcar parte de îngrijire paleativă, care să le uşureze suferinţa, pentru că suntem pur şi simplu depăşiţi de situaţie”, spun aceştia.
Dr. Cereda spune că spitalele din Italia ar putea fi principala sursă de infecţie cu noul coronavirus. Pacienţii, medicii, asistentele şi brancardierii infectaţi, mai ales cei care nu prezintă simptome sau acestea sunt uşoare, pot transmite virusul altor persoane internate pentru alte probleme de sănătate. Astfel, virusul se răspândeşte în comunitate şi creează un cerc vicios, ducând la supraaglomerarea spitalelor.
„Toţi colegii mei medici din Italia îmi spun acelaşi lucru: cu cât sunt mai mulţi pacienţi infectaţi internaţi în spital, cu atât riscul de transmitere este mai crescut. Probabil asta a dus la dezastrul din spitalele italiene”, spune el.
Medicul susţine că îngrijirea la domiciliu a acestor pacienţi, mai ales a celor cu simptome care nu sunt severe, este o soluţie pentru a preveni transmiterea comunitară a noului coronavirus. „Mii de decese din Italia puteau fi evitate dacă pacienţii cu forme uşoare de COVID-19 erau trataţi la domiciliu”, spune specialistul.
Însă această măsură pare să fi fost ignorată, având în vedere că America se confruntă acum cu cele mai multe cazuri de infecţie, respectiv 105.000.
New Yorkul este cel mai afectat oraş, cu peste 46.000 de cazuri de infecţie şi 606 decese, acesta fiind urmat, la mare distanţă, de New Jersey (8.825 de cazuri de infecţie şi 108 decese) şi California (4.905 cazuri de infecţie şi 102 decese).