Medic oncolog: Cancerul ovarian se remarcă prin balonarea abdomenului. Dar de cele mai multe ori nu dă niciun fel de semn, transformându-l într-o boală atât de perfidă

  • Publicat:
Medic oncolog: Cancerul ovarian se remarcă prin balonarea abdomenului. Dar de cele mai multe ori nu dă niciun fel de semn, transformându-l într-o boală atât de perfidă
Sursa foto: Shutterstock @ FOTOGRIN

Cancerul ovarian seceră în fiecare an peste 150.000 de vieți la nivel mondial. Incidența maximă vizează femeile cu vârsta cuprinsă între 40 și 65 de ani. Din păcate, mai mult de două treimi din cancerele ovariene sunt depistate tardiv, din cauza lipsei simptomelor şi a screeningului periodic. Balonarea este unul dintre principalele semnale de alarmă, însă acest simptom apare când boala este deja într-un stadiu destul de avansat.

Sunt necesare examinări ecografice regulate și diverse analize de sânge pentru a „prinde” din timp această boală perfidă. Printre acestea se numără examenul ginecologic, ecografia transvaginală și markerii tumorali din sânge. De asemenea, trebuie ținut cont și de istoricul familial pozitiv, deoarece cancerul ovarian – mai precis anumite modificări genetice – poate fi transmis pe cale ereditară în 10-15% din cazuri.

Prof. Univ. Dr. Christoph Zielinski, unul dintre cei mai apreciaţi experţi la nivel european în oncologie, imunoterapie şi tratamentul personalizat al cancerului, ne-a acordat un interviu exclusiv în care detaliază opțiunile terapeutice pentru o femeie diagnosticată cu cancer ovarian.

Cancerul ovarian nu are simptome în stadii incipiente

CSID: Ce trebuie să știm despre cancerul ovarian? Se răspândește la alte organe?

Prof. Univ. Dr. Christoph Zielinski: Cancerul ovarian este o boală malignă a ovarelor. Boala poate fi determinată genetic sau poate apărea în mod spontan. Astfel de determinări genetice pot apărea în familiile în care există un cumul de cancere ovariene și/sau mamare și pot fi depistate prin investigații adecvate. Incidența bolii crește odată cu vârsta.

Rata cazurilor noi de cancer ovarian este de aproximativ 10,9 la 100.000 de femei pe an, iar riscul ca o femeie să dezvolte cancer ovarian pe parcursul vieții este de 1 la 78, în timp ce riscul de a muri din această cauză este de 1 la 108.

Decesul survine din cauza răspândirii la alte organe, în principal – dar nu exclusiv – limitate la abdomen, inclusiv zona ombilicală, ganglioni limfatici și ficat. Alte localizări includ pleura și plămânii.

CSID: Cancerul ovarian are simptome în stadiile incipiente?

Prof. Univ. Dr. Christoph Zielinski: Din păcate, cancerul ovarian nu are simptome și, prin urmare, recunoașterea timpurie este destul de neobișnuită. Atunci când apar simptomele, este vorba în principal de balonarea abdomenului sau – în stadiul ulterior – de o creștere a volumului abdominal din cauza producției de lichid. Lipsa simptomelor și strategiile de recunoaștere timpurie fac din cancerul ovarian o boală atât de perfidă.


Alte simptome pot fi: durerile pelvine, oboseala, indigestia, constipaţia, greaţa, anorexia, durerile lombare, urinarea frecventă, durerile la urinare sau sângerările vaginale neregulate, mai ales la femeile în premenopauză.


Cum se tratează cancerul ovarian

CSID: Care sunt opțiunile de tratament pentru cancerul ovarian? 

Prof. Univ. Dr. Christoph Zielinski: În majoritatea cazurilor, intervenția chirurgicală este primul pas care trebuie făcut. După aceea, se administrează de obicei chimioterapie, care este adesea aplicată împreună cu o imunoterapie numită Bevacizumab.

După tratamentul de aproximativ 4-5 luni cu chimioterapie și cu excepția cazurilor foarte avansate, pacienta este apoi urmărită la intervale regulate de timp pentru recidivă, prin analize de sânge și tomografii computerizate.

CSID: Acest tratament ar putea afecta viața sexuală? 

Prof. Univ. Dr. Christoph Zielinski: Cu excepția sechelelor chirurgicale, aceasta nu este, de obicei, afectată direct. De menționat însă că fertilitatea nu poate fi păstrată, având în vedere că ovarele sunt îndepărtate.

Sunt scoase atât ovarele, cât și trompele uterine

CSID: Ar trebui îndepărtate ambele ovare?

Prof. Univ. Dr. Christoph Zielinski: Cu siguranță, și nu numai ambele ovare, ci și trompele lui Falloppie (trompele uterine) ar trebui îndepărtate. Intervenția chirurgicală pentru cancerul ovarian este un efort major și, prin urmare, ar trebui să fie efectuată numai în centre cu experiență.

CSID: Care sunt șansele ca un chist ovarian să fie malign?

Prof. Univ. Dr. Christoph Zielinski: Chisturile ovarelor pot avea caracteristici maligne, dar sunt, desigur, foarte adesea fiziologice din cauza ovulației. Prin urmare, diagnosticul poate fi făcut doar de către ginecologi cu experiență.

CSID: Cât de repede poate crește o tumoare ovariană?

Prof. Univ. Dr. Christoph Zielinski: Cancerul ovarian crește rapid, ceea ce face ca boala să fie și mai dificil de diagnosticat la timp.

Anticoncepționalele ar putea reduce riscul de cancer ovarian

CSID: În ce constă monitorizarea pacientei, care sunt semnele unei recidive a cancerului ovarian?

Prof. Univ. Dr. Christoph Zielinski: De obicei și după cum s-a menționat anterior, pacientele cu cancer ovarian care au urmat tratamentul specific sunt supuse unei monitorizări atente. Astfel, recidivele sunt diagnosticate în timpul acestor programe de urmărire și se manifestă prin creșterea markerului tumoral tipic în ser și/sau prin modificări ale investigațiilor CT.

CSID: Există vreo modalitate de a preveni cancerul ovarian?

Prof. Univ. Dr. Christoph Zielinski: Există date care arată că femeile care iau pilule contraceptive au o incidență mai mică a cancerului ovarian. În rest, mă tem că nu vă pot oferi niciun sfat.

Prof. Univ. Dr. Christoph Zielinski, expert în oncologie, imunoterapie și tratamentul personalizat al cancerului
Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult