Medicamente care cresc riscul de arsuri solare. Evită să ieși la soare dacă iei aceste pastile!

Există medicamente, fie că vorbim de cele eliberate pe bază de rețetă, fie că vorbim de cele fără prescripție medicală, care te pot predispune la arsuri solare.
  • Publicat:
Medicamente care cresc riscul de arsuri solare. Evită să ieși la soare dacă iei aceste pastile!
Medicamente care cresc riscul de arsuri solare. Evită să ieși la soare dacă iei aceste pastile!

Există medicamente, fie că vorbim de cele eliberate pe bază de rețetă, fie că vorbim de cele fără prescripție medicală, care te pot predispune la arsuri solare.

„Aceste medicamente cresc șansele de a face arsuri solare deoarece te fac mai sensibil la lumina soarelui,” spune Dr. Fred Davis, vicepreședinte al Departamentului de Urgență al Spitalului Long Island Jewish din Northwell, pentru revista PEOPLE.

Principalii vinovați, spune el, sunt medicamentele pe termen scurt.

Medicamente care predispun la arsuri solare

„Cele pe care le puteți lua pentru o perioadă scurtă de timp, cu care nu ești obișnuit, sunt cele de care trebuie să te îngrijorezi mai mult,” explică el. „Persoanele care iau medicamente cronice probabil s-au expus deja la acest risc.”

Accutane, de exemplu, este un medicament pentru acnee pe termen lung, bine cunoscut pentru producerea sensibilității la soare, explică el. Dar cu medicamentele pe termen scurt, oamenii s-ar putea să nu se gândească la aceste efecte.

„Încercăm să reamintim oamenilor despre antibiotice,” spune Davis pentru revista PEOPLE, referindu-se la doxiciclină și la clasa de medicamente fluoroquinolone, de exemplu ciprofloxacină, despre care spune că pot „duce în mod particular la această fotosensibilitate.”

Medicamentele antiinflamatoare pot, de asemenea, cauza fotosensibilitate, spune el, și pacienții s-ar putea să nu fie conștienți de aceste efecte secundare, deoarece nu trebuie să meargă la medic pentru o rețetă.

„Ar putea cumpăra aceste medicamente fără prescripție și să nu își dea seama. Mai ales în această perioadă a anului, merg mai mult pe jos, articulațiile pot durea și iau naproxen pentru a ajuta cu asta,” explică Davis pentru revista PEOPLE.

Dacă luați aceste medicamente este mai bine să luați măsuri de precauție, spune el, deoarece „nu există nicio modalitate de a ști exact cât de sensibil vă va face medicamentul.”

Adaugă, „Fiecare persoană este diferită în ceea ce privește pigmentarea și cât de multă lumină directă a soarelui primește,” și chiar și o expunere minimă la soare poate cauza probleme.

Diureticele, adesea prescrise pentru hipertensiune arterială, pot de asemenea crește riscul de arsuri solare. Și, spune Davis, acestea pun oamenii în pericol pentru o altă problemă de sănătate: deshidratarea.

Aceste pastile, explică el, „vă fac să urinați mai mult. Efectele lor vă pot face mai predispus la deshidratare în căldură directă, deoarece transpirați puțin mai mult când mergeți prin căldură. Ați putea fi mai predispus la deshidratare, scăderea tensiunii arteriale și aproape să leșinați din cauza acestor medicamente și a expunerii la căldură, nu doar la lumina soarelui.”

Dar dacă faceți o arsură solară, Davis spune să o tratați ca pe orice altă arsură solară.

„Asigurați-vă că zona este curată. În multe cazuri, nu necesită neapărat îngrijire intensivă, mai ales dacă este doar o roșeață a pielii.”

„Așadar, asigurați-vă că rămâneți bine hidratat pentru a ajuta procesul de vindecare,” spune el. Și „reduceți expunerea la soare, purtați o pălărie și folosiți cremă de protecție solară.”

Foto: shutterstock

Surse:

https://people.com/heat-wave-sunburn-medications-put-you-more-at-risk-8667153

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Varză cu Cârnați Oltenești și omletă cu Șuncă Praga și Cotlet Haiducesc