Conform statisticilor din 2020, aproape 19, 3 milioane de persoane din întreaga lume au fost diagnosticate cu cancer. În topul cancerelor, se situează cel de sân, cu 2, 26 milioane de cazuri, urmat de cel de plămâni, cu 2, 2 mlioane de cazuri și de cel de colon, cu 1, 9 milioane de cazuri. Se estimează că până în 2040, numărul persoanelor diagnosticate cu cancer ar putea ajunge la 28,9 milioane.
La ora actuală, printre factorii de risc incriminați pentru creșterea riscului de cancer se numără obezitatea, consumul de alcool, anumite infecții și expunerea la ultraviolete.
Există mai multe metode prin care poate fi redus riscul de cancer. Principala metodă o constituie adoptarea unui stil de viață sănătos, cu o dietă bogată în legume, fructe, pește și cereale integrale, alături de mișcare. Contează relaxarea, gestionarea stresului, dar și vizitele regulate la medic, mai ales după vârsta de 40 de ani. Riscul de cancer crește pe măsuă ce înaintăm în vârstă.
Există și alte metode prin care putem reduce riscul de cancer, consumul de antioxidanți din legume și fructe colorate fiind una dintre acestea.
Medicii americani Michael F. Roize și Mehmet C. Oz recomandă și o substanță simplă care poate reduce riscul de cancer. Este vorba despre acidul acetilsalicilic sau aspirină. În volumul “Tu rămăi tânăr! Ghid de funcționare pentru o viață de calitate”, ei susțin că administrarea a 162 de mg de aspirină pe zi poate reduce cu 40 la sută riscul apariției cancerului de colon, esofag, prostată, ovar și sân. Aspirina poate fi benefică și pentru reducerea riscului de cancer de stomac și de gât.
Acest beneficiu al aspirinei s-ar datora efectului său antiinflamator. De altfel, aspirina este benefică și pentru funcționarea sistemului cardiovascular.
Însă tot medicii americani spun că orice persoană care vrea să ia aspirină pe termen lung ar trebui să solicite sfatul unui medic. Aceasta pentru că aspirina poate avea și efecte adverse.
În cazul în care o persoană nu poate lua aspirină, ar trebui să consume alimente cu efect antiinflamator, inflamația din corp fiind un precursor pentru multe afecțiuni ale omului modern. Alimente cu potențial antiinflamator sunt fructele de pădure, peștele gras de captură, broccoli, avocado, ceaiul verde, ardeiul roșu, strugurii, turmericul, ciocolata neagră, uleiul de măsline și roșiile.