Mai mulţi medici din SUA au însumat dovezi solide ce atestă eficienţa colonoscopiei. Iar demersul lor ar trebui sa motiveze cât mai mulţi oameni să se supună unui astfel de test care, deşi anevoios, detectează şi previne cancerul de colon.
O echipă de cercetători de la „Centrul de Cancer”, din New York au constat, în urma unor studii detaliate, că această tehnică endoscopică destinată examinării colonului este vitală pentru descoperirea polipilor, a tumorilor, a zonelor ulcerate, a celor inflamate sau hemoragice.
Munca medicilor americani relevă o scădere cu 53% a decesului din motive ce ţin de cancerul la colon, dacă şi numai dacă este folosită colonoscopia.
„Studiul atestă o reducere semnificativă şi simultană a incidenţei cancerului de colon şi a deceselor provocate de această formă de cancer; este un efect pe termen lung”, a mărturisit dr. Ann Zauber, cea care a condus studiul.
„Este liniştitor să avem o astfel de metodă sigură şi, tocmai de aceea, oamenii trebuie să uziteze de o colonoscopie în cadrul unui screening”, a adăugat dr. Zauber.
Colonoscopia în cadrul unui screening ajută la identificarea şi îndepărtarea tumorilor ce au potenţial cancerigen sau a tumorilor maligne din colon sau rect.
Procedeul este recunoscut ca fiind de temut: în colonoscopiile clasice, o cameră mică, ataşată de un colonoscop (un instrument flexibil, subţire, între circa 121 cm şi 182 cm) face fotografii şi înregistrează video în interiorul intestinului gros.
Din cauza disconfortului, cei mai mulţi dintre pacienţi se feresc de o examinare de acest gen- numai jumătate dintre pacienţii cărora le este recomandată colonoscopia şi acceptă.
Indiferent de urmările imediate , medicii consideră că numai colonoscopia observă corect şi cu exactitate rectul şi colonul, devenind indispensabilă pentru sănătatea noastră. Iar astăzi, medicii pot face investigaţia şi cu anestezie.
Citeşte şi: Analize medicale recomandate, in functie de varsta
Sursa: reuters