Dacă pentru ei personal mulţi adulţi nu acordă importanţă în ceea ce priveşte controalele medicale de rutină, atunci când vine vorba despre copil medicul pediatru devine una dintre cele mai importante persoane. Nou născutul, copilul mic, copilul la orice vârstă are un sistem imunitar în formare, iar îmbolnăvirile, deşi majoritatea afecţiunilor sunt uşoare, sunt la ordinea zilei.
Un medic pediatru care să confere încredere proaspeţilor părinţi este o comoară. Şi dacă cabinetul acestuia se află în apropierea casei este cu atât mai bine. De asemenea, din cauza faptului că un nou născut şi un copil mic îşi pot schimba starea de sănătate de la o oră la alta, iar noaptea de multe ori se instalează febra însoţită sau nu de alte simptome este bine să puteţi avea o comunicare prin telefon, mesaje scrise cu medicul pediatru la orice oră şi să aveţi câteva cunoştinţe medicale de bază. Nu uitaţi şi de numărul de telefon al ambulanţei – 112 dar şi de servicii precum Peditel (unde răspund medici pediatri la întrebările părinţilor).
Nou-născuţii, dacă nu sunt probleme sau complicaţii, vor merge la medicul pediatru prima oară la două săptămâni de la naştere. Apoi vizitele sunt lunare până când copilul împlineşte 6 luni. În general, în funcţie de starea de sănătate, de regulile din fiecare ţară, copilul trebuie să fie văzut din 3 în 3 luni până la 3 ani, dacă nu apar îmbolnăviri. Tot în primele luni din viaţă încep şi vaccinările obligatorii. Medicul pediatru înmânează părinţilor un carnet de vaccinuri şi un calendar al perioadelor de vaccinare. Acestea trebuie respectate.
Fiecare copil are încă de la naştere un carnet de sănătate şi o fişă medicală la cabinet. La fiecare vizită sunt examinate aspecte precum – dezvoltarea fizică, achiziţiile din zona psihomotorie, perimetrul cranian. Se măsoară înălţimea şi greutatea. De asemenea, medicul pediatru verifică reactivitatea copilului la anumiţi stimuli. La fiecare consult, aceste informaţii se scriu în carnetul de sănătate.
Părinţii trebuie să aibă mereu asupra lor carnetul de sănătate al copilului, dacă pleacă din localitate. De asemenea, dacă este cazul medicul pediatru vă va trimite cu copilul la alţi medici specialişti pentru verificări.
Medicul pediatru trebuie semnalat dacă aveţi îngrijorări şi în ceea ce priveşte auzul. Un copil care nu reacţionează la sunete, nu întoarce capul când se aude un zgomot pe fundal sau când i se pronunţă numele (peste 12 luni), nu este interesat de jucăriile care fac zgomot, sau un copil care emite prea puţine sunete are nevoie de un consult specilizat.
Este dificil să îngrijeşti o fiinţă care nu vorbeşte şi care nu poate exprima prin cuvinte modalitatea în care îi funcţionează ochii. Totuşi, câteva semne vă pot duce cu gândul la verificarea gradului de funcţionare a aparatului ocular al copilului mic. Pot fi probleme de vedere în cazul copiilor care sunt indiferenţi la lumină, indiferenţi la acţiunile din jurul lor, au o privire fixă, nu prea zâmbesc. Medicul pediatru este cel care vă poate trimite la un specialist oftalmolog specializat dacă consideră că este cazul.
Este necesar ca toţi părinţii să ştie cum să acţioneze în cazul în care copilul are febră înaltă, vomită în jet, a suferit un traumatism cranian ca urmare a unei căderi violente, are nasul înfundat etc. Medicul pediatru este cel care vă poate indica lectura medicală de specialitate şi surse de încredere pentru măsuri de prim ajutor pentru nou-născut şi copilul mic. Tot acest specialist vă va indica şi ce anume trebuie să conţină trusa medicală de urgenţă pe care trebuie să o aveţi în permanenţă unde se află copilul. Mulţi părinţi pregătesc o listă de întrebări pentru specialistul pediatru şi încearcă să obţină lămuriri şi sfaturi la vizitele medicale.
Respiraţie dificilă, febră înaltă care nu scade după ce aţi mai dezbrăcat copilul şi aţi administrat un antitermic, vomă, diaree, lipsă de apetit (refuză sânul, refuză biberonul), erupţii cutanate (iritaţii, pustule, bubiţe), proastă coordonare musculară, schimbarea culorii pielii (paloare excesivă, tentă de gri a pielii, aspect cianotic) , pierderea stării de conştienţă, comportament ciudat, tuse foarte puternică etc. De asemenea, în cazul în care copilul a căzut şi s-a lovit la cap, a înghiţit medicamente sau substanţe toxice, s-a tăiat accidental sunaţi de urgenţă la salvare.
Important! Vorbiţi-le copiilor frumos despre medici, explicaţi-le că medicii sunt prietenii lor, că au grijă de sănătatea lor. Nu îi ameninţaţi cu mersul la doctor, injecţii, vaccinuri. Atitudinea faţă de mersul la doctor se construieşte din copilărie.
Fotografii 123RF.com