Memoria scurta, semn ca ai creierul mic

Creierul este "panoul de control" al organismului.
  • Publicat:
Memoria scurta, semn ca ai creierul mic
Memoria scurta, semn ca ai creierul mic

Ti se intampla des sa uiti de o programare sau numele unui amic cu care ai facut cunostinta recent? Atunci s-ar putea ca ai pierdut din volumul creierului tau, sugereaza un  studiu.

Cativa milimetri conteaza

Cercetatorii au scanat creierul a peste 500 de persoane care s-au plans ca au pierderi de memorie si au descoperit ca hipotalamusul lor – suprafata a creierului responsabila de memoria noastra si una dintre primele zone afectate de boala Alzheimer – este cu cativa milimetri mai mica decat a persoanelor ce nu sufera de aceste probleme.

Aceste ocazionale si subiective nemultumiri legate de tinerea de minte ar putea fi semne timpurii ale unor probleme de memorie si gandire si au fost puse in legatura directa cu creierele de dimensiuni mai mici. Ele nu apar de obicei in testele de memorie si capacitate de gandire si nici nu sunt considerate semne timpurii ale dementei.

Bordul de control

Creierul este principalul coordonator si centrul de comanda al organismului. El selecteaza, sorteaza si inmagazineaza informatiile sub forma de memorie.

Exista doua tipuri de memorie: de scurta durata si de lunga durata. Fiecare element al memoriei poate fi retinut temporar sub forma de activitate electrica. In functie de puterea acesteia, se pot produce modificari chimice in interiorul neuronilor sau in retelele dintre acestia.

Astfel, elementul este retinut pentru mai mult timp. Retinerea unui numar de telefon pe durata formarii lui, este un exemplu de memorie de scurta durata. Reamintirea vacantei de anul trecut este memorie de lunga durata.

De retinut!

Chiar daca nu poti face nimic in legatura cu marimea creierului tau, memoria ti-o poti exersa. Ghicitorile, integramele, rebusurile si puzzle-urile nu sunt doar jucarii pentru copii. Memoreaza numerele de telefon ale familiei si ale prietenilor, datele lor de nastere si incearca sa retii cat mai multe asezari geografice. Poate intr-o zi vei castiga un premiu pentru cultura generala!

Tu ce jocuri de memorie stii?

Citeste si Mentine-ti creierul in forma ca la 20 de ani!
                  Brain Bag

Urmărește CSID.ro pe Google News
Menarha precoce, risc de cancer mamar
Menarha precoce, risc de cancer mamar
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”