Menopauza este un subiect tabu pentru femeile moderne din România, iar simptomele asociate acestei perioade la nivel fizic, mental si emoțional sunt interiorizate cu rușine, cu o temere de a discuta despre ele. Adesea, simptomele manifestate încă din perioada de peri- și premenopauză sunt prezente cu până la 10 ani înainte de a fi instalată menopauza și sunt asociate unei suprasolicitări de zi cu zi, atât la nivel fizic, cât și emoțional, fără a avea în vedere o asociere a acestora cu dezechilibrele hormonale.
O femeie activă din punct de vedere profesional are o uzură zilnică la care se expune, uită adesea să se reîncărce sau uită care sunt mecanismele de echilibrare individuală a tonusului fizic, mental si emoțional. Astfel, fluctuațiile emoționale, dar și simptomele fizice, pot avea un impact total negativ asupra calității vieții unei femei aflate în această perioadă a vieții, pe care o trăiește adesea într-o fugă și o deconectare de propria persoană.
Ceața pe creier, afectarea memoriei, lipsa concentrării, carențele de vitamine si antioxidanți, bufeurile, transpirațiile nocturne, durerile de cap, uscăciunea vaginală, lipsa libidoului, incontinența urinară sunt cele mai frecvente simptome asociate acestei perioade, dar lista poate continua, iar rușinea asociată simptomelor manifestate este o împovărare uriașă, care dezechilibrează și mai mult puțina armonie interioară.
Analizele medicale specifice, consultațiile cu specialiști competenți în gestionarea acestei perioade reprezintă un prim pas important. Apoi, implementarea soluțiilor este o responsabilitate individuală și o șansă către o calitate a vieții.
Sentimentul de anulare a feminității, de îmbătrânire, de ruptură relațională sunt frecvent întâlnite și fără o schimbare a perspectivei în acest sens nu poate exista un progres, o redefinire individuală, o apreciere a evoluției personale printr-o retrospectivă autentică. Sunt temeri individuale, sunt etape greu de gestionat, dar în același timp pot fi șanse de redefinire, de atenție către propriile nevoi, pot fi conștientizări grozave care vor crea o altă rutină zilnică, o autodisciplină benefică în construirea unui stil de viață personalizat.
Această furtună hormonală vine la pachet și cu schimbări metabolice, cu o nevoie de a fi mai atente la ce, cum, cât, unde mâncăm, astfel încât să nu asistăm la creșteri mari de greutate ce ar aduce și mai multa frustrare. O conectare cu propriile nevoi, identificate prin intermediul analizelor medicale specifice, reprezintă cea mai potrivită soluție, deoarece un organism bine hrănit, odihnit, hidratat, încărcat cu emotii pozitive, antrenat în tot felul de activități sportive poate susține mult mai bine o astfel de etapă din viață comparativ cu un organism devitalizat, agresat de tot felul de dezechilibre alimentare, neodihnit, deshidratat, amprentat de energii distructive, sedentar.
Alegerea de informare, de integrare, de conștientizare, de asumare a unor obiceiuri noi, dar benefice reprezintă un respect față de propria stare de sănătate, o responsabilitate individuală, astfel încât să nu ajungem o povară in viața noastră și a celor din jurul nostru.
Pentru mine, menopauza este asociată cu o intersecție în care ne vom afla fiecare dintre noi, în diferite etape de viață, de unde plecăm pe un nou drum ce poate fi asociat cu un regres, o stagnare sau o evoluție personală, în funcție de implicarea noastră de a trece prin această intersecție. Menopauza coincide adesea cu mijlocul vieții, o perioadă care este așteptată pentru a evidenția echilibrul, dar care este asociată mai des cu un haos, ce influențează negativ sănătatea fizică în primul rând.
În concluzie, consultațiile medicale cu un endocrinolog, ginecolog, nutriționist, kinetoterapeut, psihoterapeut, analizele medicale și interpretarea acestora reprezintă un mod integrat de a privi această perioadă, astfel încât să nu păstram în interior frustrarea, neîncrederea, rușinea, lipsa de sens în această perioadă atât de dificilă din viața unei femei. Depinde de fiecare dintre noi cum ne facem timp în timpul nostru sî trîim, să zâmbim, să investim în sănătate și să ne bucurăm de o viață lungă și de calitate.
În curând la Editura Trei va apărea „Secretul vitalitații și longevității. Medicina stilului de viață” de Alina Epure. Este o carte care se adresează deopotrivă atât specialiștilor, cât și celor preocupați de o nutriție personalizată, celor care au înțeles importanța și impactul acesteia în menținerea sănătății trupului, minții, sufletului, dar și a grijii bine cumpănite pe care ar trebui să o purtăm pentru armonizarea acestora.
sursa foto: Shutterstock