Cu toţii suntem influenţaţi de aspectul fizic. Petrecem mai mult sau mai puţin timp în faţă oglinzii pentru a ne pregăti înainte de a pleca undeva, facem poze pentru a ne aminti momentele frumoase din viaţa noastră şi astfel ne stabilim anumite păreri despre noi înşine.
Majoritatea oamenilor sunt deranjaţi de un dezechilibru al feţei, care se poate datora mai multor aspecte, unul dintre ele fiind bărbia.
„Mentoplastia este intervenţia chirurgicală prin care se modifică forma şi dimensiunea bărbiei, pentru un aspect estetic al feţei. Aceasta a început să fie în ultimii ani tot mai cerută pe piaţă din România, oamenii conştientizând cât de mult influenţează bărbia trăsăturile feţei. Scopul îl reprezintă o linie armonioasă nas – bărbie, pentru un aspect plăcut atât din faţă, cât şi din profil,” afirmă chirurgul estetician Silvia Stănculescu, specialist chirurgie plastică şi microchirurgie reconstructivă Medicover Hospital.
Problemele legate de bărbie duc la augmentarea ori micşorarea acesteia. Mărirea se face folosind implanturi de silicon în interiorul cavităţii bucale, aproape la limita dintre buza inferioară şi gingie, astfel incizia nu lasă urme.
În cazul micşorării bărbiei, se remodelează suportul osos, după fizionomia pacientului. Operaţia este foarte asemănătoare cu cea de mărire, singura diferenţă reprezentând-o reducerea bărbiei şi nu poziţionarea unui implant. Uneori această procedură este realizată odată cu rinoplastia, pentru un rezultat mai bun.
„Mentoplastia diferă puţin de majoritatea interventilor chirurgicale în ceea ce priveşte pregătirea, întrucât pe lângă analizele de bază, este necesar un studiu cefalometric şi măsurarea pe radiografie, în vederea stabilirii unui plan de acţiune şi a unor aşteptări realiste. Astfel se stabilesc dimensiunile implantului pentru mărire şi necesitatea unei repoziţionări osoase când discutăm de micşorarea bărbiei.”, a adăugat chirurgul estetician Silvia Stănculescu.
Recuperarea depinde de intervenţia aleasă. Dacă operaţia a avut că scop augmentarea bărbiei, durată este de aproximativ două săptămâni, pe când în cazul micşorării, vindecarea completă necesită 4-5 săptămâni, din cauza repoziţionării osoase.
Complexitatea procedurii şi particularităţile cazului pot modifica, desigur, procesul de recuperare. În urma mentoplastiei, muşchii au nevoie de o perioadă de acomodare pe noul schelet redus, ceea ce poate modifica puţin aspectul buzei inferioare.
Alimentaţia este de asemenea foarte importantă în procesul de vindecare. Trebuie consumate foarte multe lichide în următoarele 5 zile de la operaţie, folosite mai multe perne noaptea, iar exerciţiile fizice evitate timp de 2 săptămâni.