Obezitatea este boala cu care se confruntă peste 1,5 milioane de români. De multe ori, dietele nu mai dau rezultate, iar kilogramele în plus nu mai sunt singura problemă, pentru că ele se însoţesc de numeroase afecţiuni. Atunci, singura soluţie rămâne chirurgia bariatrică. După o astfel de intervenţie, pacientul pleacă acasă cu stomacul micşorat în proporţie de 80%, dar dobândeşte o cu totul altă viaţă.
„Acest procedeu este astăzi cel mai folosit în lume. E o intervenţie care vizează reducerea capacităţii stomacului, astfel încât pacientul să mănânce mult mai puţin. Nu doar limitarea cantităţii de alimente este importantă, ci, prin îndepărtarea unui segment important din stomac, o parte dintre celulele care fabrică anumite semnale entero-hormonale în corpul nostru, nişte hormoni, substanţe care circulă prin sânge şi informează creierul despre senzaţia de saţietate, sunt îndepărtate. Prin îndepărtarea celulelor nu se mai fabrică acei hormoni care informează creierul despre imperioasa nevoie de a mânca, adică dispare senzaţia necontrolată de foame. Nevoia de a mânca este mult limitată.
În plus, sunt influenţaţi şi alţi hormoni de la nivelul tubului digestiv, dar şi alte terminaţii nervose, astfel încât o boală precum diabetul zaharat poate fi ameliorată după intervenţia chirurgicală în câteva zile. Beneficiul apare imediat. Pacienţii cu diabet zaharat de tip 2 nu mai au nevoie de tratament cu insulină în primele zile de după operaţie, în 70%, 80% dintre cazuri, precizează medicul Cătălin Copăescu pentru Gândul.
În prima etapă, pacientul trece printr-o serie de investigaţii şi primeşte un diagnostic. „Oamenii trec printr-un protocol riguros, vedem ce impact are obezitatea asupra lor. În general, avem ca obiectiv şi identificarea altor suferinţe care sunt prezente şi despre care respectiva persoană nu a ştiut nimic. Nu ne ducem în fiecare săptămână să vedem asta. Uneori, se întâmplă să treacă ani până când pacientul e văzut de un medic. Din acest punct de vedere putem să identificăm din timp anumite suferinţe care nu prezintă niciun simptom sau semn clinic. Odată stabilită situaţia fiecărui pacient, el devine calificat, sau nu, pentru o intervenţie chirurgicală”, afirmă medicul Cătălin Copăescu.
Înainte de operaţie are loc o pregătire specifică, pacientul participă la un seminar informativ şi urmează un tratament. „În general, internarea durează două-trei zile, timp în care pacientul va fi obligat să respecte recomandările din spital şi să bea doar lichide care să cruţe stomacul praspăt operat. Aceste reguli se vor respecta şi când pacientul va fi acasă. Trebuie să consimţi să intri într-un astfel de program. Există o pregătire, efectuarea fără compromisuri şi monitorizarea. Timp în care avem două obiective de urmărit. În primul an ţinta este scăderea ponderală şi ameliorarea sau dispariţia suferinţelor pentru care pacientul s-a îndreptat către noi. Cel de al doilea obiectiv este menţinerea acestei situaţii de normalitate, fără ineficienţe terapeutice pentru suferinţele pe pacientul le are, fără să se mai adauge kilograme în plus’’, mai spune specialistul.
După o astfel de intervenţie, pacientul este urmărit an de an, iar respectarea recomandărilor este obligatorie, şi în materie de dietă, dar şi în privinţa vitaminelor şi controalelor. „Există complicaţii asociate oricărei manevre medicale, oricărei soluţii terapeutice. Pentru chirurgie, în mod particular, rata complicaţiilor este situată undeva între 1% şi 10%. Nici chirurgia bariatrică nu este independentă de astfel de evoluţii, dar suntem conştienţi de astfel de complicaţii şi de rolul medicilor care se ocupă de astfel de operaţii’’, adaugă Dr. Cătălin Copăescu pentru Gândul.