Autoexaminarea sânilor este crucială pentru depistarea la timp a semnelor cancerului la sân. Cu cât este descoperit mai devreme, cu atât șansele de supraviețuire ale femeilor cu cancer mamar sunt mai mari.
Dr. Monica Holicov, medic primar obstetrică-ginecologie, detaliază în ce constă autoexaminarea sânilor, când trebuie făcută, ce semnale sunt motive de îngrijorare și ce e de făcut mai departe dacă descoperim un nodul la sân.
Autoexaminarea sânilor crește posibilitatea descoperirii precoce a unui cancer de sân. Și, precum știm, cu cât descoperim mai precoce, cu atât prognosticul este mai bun.
De aceea orice schimbare sau asimetrie în sân trebuie raportată medicului. Practicând autoexaminarea regulat, vom putea fi sigure de cum arată și cum se simt la palpare sânii noștri, astfel încât vom putea sesiza orice modificare în aspectul sau consistența sânilor.
Autoexaminarea sânilor se face lunar. Femeile ar trebui să practice autoexaminarea sânilor imediat după menstruație, când sânul devine mai moale, astfel încât orice nodul poate fi palpat mult mai ușor, începând cu 20 de ani și continuând toată viața, chiar și în timpul sarcinii și mai ales la menopauză.
Autopalparea este bine să fie făcută în același moment (1-5 zile după menstruație) al lunii, pentru că o nodulație care apare înainte de ciclu (din cauza creșterii glandelor și canalelor galactofore sub influența hormonilor estrogeni și progesteron) și care dispare imediat după menstruație poate fi perfect normală și nu trebuie să ne alarmeze.
Stăm dezbrăcate în față oglinzii și inspectăm forma, mărimea, simetria și aspectul uniform al pielii.
Palpam apoi sânul cu buricele degetelor mijlocii prin apăsări ușoare, pas cu pas, urmărind un anumit tipar pentru a palpa tot sânul, fără a ne grăbi.
Sunt situații în care pacienta are așa-zișii sâni fermi sau fibroși sau prea mari și palparea este dificilă chiar și pentru un medic experimentat, dar aceasta nu înseamnă că autoexaminarea nu trebuie să se facă, ci doar că în aceste situații aceste paciente trebuie să facă un examen senologic mai des decât alte femei, ecografia și mamografia fiind investigații accesibile și relativ ieftine.
Când ne autoexaminăm sânii în oglindă, trebuie să fim atente la anumite modificări care pot ridica suspiciunea de cancer la sân:
Te programezi la ginecolog, care îți poate face o ecografie, mamografie sau o biopsie. Ecografia și mamografia depistează cancere milimetrice, fiind investigații specifice, nefiind nevoie de o investigație invazivă cum este biopsia tumorală.
„În studiile actuale se consideră că autoexaminarea sânilor este mai puțin eficientă decât mamografia în detectarea cancerului mamar, dar practica mea de 27 ani contrazice aceste studii. Aproximativ toate femeile pe care le-am diagnosticat cu cancer de sân au apelat la ginecolog pentru confirmare pentru că ele sau soțul descoperiseră formațiunea mamară.
De aceea consider că autoexaminarea sânilor este foarte folositoare în aprecierea sănătății sânilor. Fiind familiarizate cu mărimea, forma, aspectul sau consistența propriilor sâni vom putea observa orice anormalitate care să ne trimită la medic”, încheie dr. Monica Holicov.