In timpul verii, toate microorganismele infloresc. Problema este ca pot invada frigiderul si toate mancarurile. Iar de aici la toxiinfectie alimentara sau la infectii care pot pune inclusiv viata in pericol poate fi un pas mic. Cu alte cuvinte, vara ce alegem: alimente pline de conservanti sau fructe si legume proaspete, de preferinta din culturile bio?
Mediatizarea recenta a castravetilor a atras atentia asupra microorganismelor care ne pot popula alimentele. Primul scandal in privinta bacteriei E-coli modificate dateaza din 1993, cand o tulpina cu totul deosebita, O 157 H7, a facut victime. Aceasta era in carnea de vita care a ajuns la consumatori prin hamburgeri.
Interiorul acestor produse nu se trateaza termic cu mai mult de 70 de grade, si astfel bacteria nu a fost distrusa prin caldura. Unii dintre cei care au mancat acele produse au ajuns la colibaciloza enterohemoragica, afectiune care distruge rinichii, inima si creierul, cu potential fatal. In prezent, Europa se teme de o noua tulpina de E-coli modificata, numita O 140, aflata pe legume.
Bio e sigur?
In contextul scandalului, specialistii ne asigura ca legumele si fructele ecologice nu pot fi contaminate cu E-coli despre care s-a spus ca ar proveni din balegar, singurul ingrasamant care se permite in agricultura eco. Motivul? Acesta nu se foloseste crud pentru plante, pentru ca le-ar arde, ci se lasa la compostat timp indelungat.
„Temperatura din ingrasamantul organic depaseste in timpul procesului de autodistrugere temperatura de 70 de grade, la care bacteria ucigasa moare”, spune prof. dr. Gh. Mencinicopschi de la Institutul de Cercetari Alimentare. Cu alte cuvinte, vegetalele bio sunt sigure. Daca insa legumele din agricultura traditionala au fost tratate cu balegar, dar necompostat, pericolul exista.
Aflati insa ca aceste bacterii pot sta doar pe coaja fructelor si legumelor. Ele nu patrund in interior. Asa ca, daca va cumparati legume sau fructe bio sau dintr-o sursa necunoscuta, un simplu jet puternic de apa curata este de ajuns ca sa inlaturati bacteriile periculoase. Pe de alta parte, E coli se transmite prin contaminare incrucisata.
De exemplu, in momentul in care manevrati cu acelasi cutit carnea de vita contaminata si legumele proaspete. Prin fierbere, bacteria se distruge, deci carnea e buna de consumat. Insa legumele proaspete devin un pericol, o data atinse cu mainile sau cutitul si consumate imediat.
Citeste mai multe in editia tiparita a revistei Ce se intampla, Doctore?
Vezi si video: Pentru sanatatea voastra, consumati alimente cu termen de valabilitate scurt!