Majoritatea femeilor privesc cu neîncredere şi chiar cu amuzament ideea de a-şi micşora sânii, însă există reprezentante ale sexului frumos pe care mărimea bustului le afectează din punct de vedere fizic şi psihic.
Hipertrofia mamară reprezintă creşterea excesivă în volum şi greutate a sânilor, fapt ce produce întinderea şi relaxarea ligamentelor care susţin glanda mamară, dar mai ales a pielii care o conţine. Astfel apare şi ptoza mamară, sânul se lasă, iar problemele care ţin de acest aspect nu sunt doar de natura estetică.
Pe lângă faptul că sânii foarte mari pot determina un aspect inestetic şi flasc, care apare mult mai devreme decât în cazul sânilor de mărime medie şi mică, aceştia pot cauza şi probleme din punct de vedere fizic.
Cele mai întâlnite neplăceri care apar din cauza sânilor foarte mari sunt durerile de gât, de umeri şi de spate. Din cauza greutăţii mari, apar modificări ale posturii corpului, putându-se ajunge chiar la deformări ireversibile ale coloanei vertebrale. Hernia de disc este o altă problemă care poate fi luată în considerare, mai ales din cauza faptului că de multe ori sânii foarte mari sunt asociaţi cu obezitatea.
O alta problemă comuna femeilor cu sâni foarte mari, care apare în special în perioada verii, este apariţia eczemelor, a dermatitelor şi a micozelor la nivelul şanţurilor submamare. Problemele pot apărea atât din cauza căldurii, cât şi a utilizării unei lenjerii intime nepotrivite ca mărime şi care nu lasă pielea să respire.
Un aspect foarte important în ce priveşte modul în care mărimea sânilor afectează viaţa femeilor este faptul că multe dintre acestea au o percepţie negativă asupra propriului corp. Hipertrofia mamară limitează şi viaţa socială, pacientele evitând unele activităţi fizice, având dificultăţi legate de somn şi de alegerea hainelor potrivite.
Prin îndepărtarea ţesutului mamar excesiv se obţine o mărime sănătoasa şi confortabilă a sânilor, pentru a-i ridica şi a-i contura. Pe lângă aceste beneficii, prin această operaţie, sânii inegali pot fi echilibraţi ca mărime şi se reduce riscul apariţiei cancerului mamar.
„Tehnicile de reducţie mamară variază în funcţie de mărimea, forma sânilor şi cantitatea de ţesut ce urmează să fie îndepărtat. Incizia pleacă din jurul areolei mamare, se extinde vertical pe polul inferior al sânului. În tehnica modernă nu se mai face incizia din şanţul submamar. În funcţie de caz, incizia poate avea forma de litera L sau I”, a explicat doctorul chirurg estetician Călin Dobos.
Reductia mamară se poate realiza la orice vârstă, însă este recomandat să se realizeze după ce sânii sunt complet dezvoltaţi. În gigantomastii se poate face şi la 16 ani. Intervenţia este recomandată femeilor care suferă de probleme precum cele menţionate mai sus, iar riscurile operaţiei sunt aceleaşi ca în cazul oricărei intervenţii: acumulări de lichid, întârziere în vindecare, reacţii adverse la anestezie, uşoare asimetrii, dar pot fi remediate ulterior.
Operatia se realizează în două ore, cu anestezie generală, iar vindecarea primară necesită 14 zile. În acest timp sunt necesare controale periodice şi sunt contraindicate efortul fizic, dormitul pe burtă, ridicarea de greutăţi. Timp de aproximativ o lună după operaţie este recomandată purtarea unui sutien chirurgical.
Sursa: Mediafax