Primul pas in mentinerea sanatatii mintale consta in consumul unei diete nutritionale optime. Chiar daca nu ai probleme de sanatate mintala, acest regim iti poate creste energia mintala, poate sa iti imbunatateasca starea de dispozitie si sa iti ascuta mintea.
Iata 10 reguli de aur de urmat pentru a te asigura ca dieta folosita iti maximizeaza sanatatea mintala:
- Consuma alimente integrale – cereale integrale, linte, leguminoase, nuci, seminte, fructe si legume proaspete – si evita alimentele rafinate, albe si gatite prea mult.
- Consuma 5 sau mai multe portii de fructe si legume pe zi. Alege leguminoase cu frunze de culoare verde inchis si radacinoase, crude sau gatite foarte putin. De asemenea, fructe proaspete sau citricele.
- Consuma 4 sau mai multe portii pe zi de cereale integrale sau quinoa sub forma de cereale, paine si paste fainoase.
- Evita orice forma de zahar si alimente carora li s-a adaugat zahar.
- Combina alimente proteice cu alimente bogate in carbohidrati prin consumarea cerealelor si fructelor amestecate cu nuci sau seminte si asigura-te ca mananci alimente care contin amidon (cartof, paine, paste fainoase sau orez) cu peste, linte, leguminoase sau tofu.
- Mananca peste carnivor de apa rece. O portie de hering, macrou, somon organic sau salbatic ori sardine proaspete de 2-3 ori pe saptamana – furnizeaza o sursa buna de grasimi Omega 3. Daca mananci proteine de origine animala, este bine sa alegi carnea slaba.
- Mananca oua – de preferat de la gaini crescute in aer liber, organice si bogate in Omega 3.
- Mananca seminte si nuci. Cele mai bune seminte sunt cele de in , canepa, dovleac, floarea soarelui si susan. Cel mai bine este sa le macini si apoi sa le presari peste cereale, supe si salate.
- Foloseste uleiuri din seminte presate la rece. Este bine sa alegi un amestec de uleiuri care sa contina ulei din seminte de in sau canepa pentru sosurile de salate sau in loc de unt cand gratinezi legumele.
- Minimizeaza ingestia de alimente prajite sau procesate, precum si de grasimi saturate din carne si produsele lactate.
Mai multe informatii in „Gandesti asa cum mananci. Noua alimentatie optima pentru creier”, Editura All
Citeste si: Inteligenta nu e doar una – tu cat de inteligenta esti?