Mirosuri corporale care semnalează probleme grave de sănătate. Ce boli stau în spatele picioarelor urât mirositoare

Igiena personală joacă, de asemenea, un rol, iar dacă nu o menții la un nivel adecvat, bacteriile se pot acumula pe piele și pot provoca mirosuri corporale.
  • Publicat:
Mirosuri corporale care semnalează probleme grave de sănătate. Ce boli stau în spatele picioarelor urât mirositoare
Mirosuri corporale care semnalează probleme grave de sănătate. Ce boli stau în spatele picioarelor urât mirositoare

După o oră de sport, o zi stresantă la serviciu sau după ce stai înghesuit în metrou în timpul orelor de vârf, poți emana anumite mirosuri corporale, dar dacă te confrunți cu ele în mod constant, fără să fie implicați anumiți factori, cel mai probabil corpul încearcă să-ți semnaleze anumite probleme de sănătate care stau în spatele mirosului neplăcut.

Dieta poate influența mirosul general al corpului, în special alimente precum usturoiul, ceapa și anumite condimente. Igiena personală joacă, de asemenea, un rol, iar dacă nu o menții la un nivel adecvat, bacteriile se pot acumula pe piele și pot provoca mirosuri corporale. În ceea ce privește transpirația, aceasta nu te face să miroși urât așa cum ai crede. Transpirația în sine este inodoră, dar când se amestecă cu bacteriile de pe piele, poate produce un miros neplăcut.

De la respirație urât mirositoare, la picioare urât mirositoare și transpirație excesivă, iată patru tipuri diferite de mirosuri corporale și ce ar putea transmite acestea despre sănătatea ta.

Picioare urât mirositoare

Există mai multe cauze ale mirosului neplăcut al picioarelor, igiena precară fiind una majoră. Nespălarea regulată a picioarelor sau dacă porți aceiași pantofi și șosete pentru perioade lungi de timp poate duce la mirosuri neplăcute. Dar s-ar putea să ai mirosuri neplăcute ori de câte ori îți scoți șosetele și pantofii dacă ai o infecție fungică.

Piciorul atletului, de exemplu, este o infecție fungică comună care poate provoca un miros puternic. Unul dintre principalele simptome ale acestei afecțiuni sunt petele albe și pruriginoase dintre degete.

Este puțin probabil să dispară de la sine, dar poți trata această afecțiune cu medicamente antifungice de la farmacie. În cele din urmă, transpirația excesivă poate duce și la picioare urât mirositoare.

Respirație urât mirositoare

Respirația urât mirositoare, cunoscută și sub numele de halitoză, poate rezulta din acumularea de bacterii în gură dacă igiena dentară nu este corespunzătoare. Dar afecțiuni precum gingivita, stadiul incipient al bolii gingivale, pot face, de asemenea, ca respirația ta să miroasă constant neplăcut.

Alte simptome ale bolii gingivale includ sângerarea atunci când îți periezi dinții, folosești ața dentară și mănânci alimente tari, precum și gingii umflate, roșii și dureroase. Ar trebui să consulți un dentist dacă observi aceste simptome. O gură uscată poate însemna, de asemenea, că respirația ta nu este tocmai proaspătă. Acest lucru se întâmplă deoarece saliva ajută la curățarea gurii, iar lipsa acesteia poate duce la respirație urât mirositoare.

În mod previzibil, ceea ce mănânci poate juca un rol. Alimente precum usturoiul, ceapa și anumite condimente pot provoca respirație urât mirositoare temporară. În cele din urmă, afecțiunile medicale ar putea fi cauza respirației urât mirositoare care nu pare să dispară, chiar dacă îți periezi dinții.

Respirația urât mirositoare cronică poate fi un semn al unor afecțiuni precum diabetul, bolile hepatice, bolile renale sau problemele gastrointestinale.

Transpirație excesivă

Este normal să transpiri dacă ți se face cald sau faci exerciții fizice, dar s-ar putea să transpiri excesiv dacă transpiri atunci când corpul nu are nevoie să se răcorească. Acest fenomen este cunoscut sub numele de hiperhidroză.

Hiperhidroza primară este o afecțiune în care transpirația excesivă apare fără o cauză medicală ascunsă. În schimb, ceea ce este cunoscut sub numele de hiperhidroză secundară poate fi un efect secundar al unor afecțiuni medicale, cum ar fi problemele tiroidiene, diabetul, infecțiile sau menopauza.

Anumite medicamente pot determina, de asemenea, să transpiri mai mult decât de obicei. Acestea includ unele inhibitoare selective ale recaptării serotoninei și antidepresive, dar și analgezice precum ibuprofenul sau aspirina.

În cele din urmă, stresul sau anxietatea pot, de asemenea, să te facă să transpiri mai mult decât de obicei.

Mirosuri corporale generale

Dieta poate influența mirosul obișnuit al corpului, în special alimentele precum usturoiul, ceapa și anumite condimente. Fluctuațiile hormonale pot juca și ele un rol. Este posibil să fii deosebit de predispus la schimbări hormonale în anumite perioade ale vieții, cum ar fi în timpul pubertății și menopauzei, precum și în timpul menstruației.

Afecțiunile medicale precum diabetul, bolile hepatice și bolile renale pot afecta modul în care miroși. În același timp, infecțiile bacteriene sau fungice pot provoca mirosuri localizate.

Sursa foto: Shutterstock

Sursă: The Sun

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult