Mituri despre cancerul pulmonar. Nu, țigările „mai ușoare” nu sunt mai puțin nocive

  • Publicat:
Mituri despre cancerul pulmonar. Nu, țigările „mai ușoare” nu sunt mai puțin nocive
Sursa foto: Shutterstock

Sunt anumite mituri despre cancerul pulmonar în care nu ar trebui să mai crezi. Printre ele se numără acela că țigările „ușoare” nu pot să îți facă rău. Sau că diverse suplimente te pot ajuta să previi cancerul de plămâni, chiar dacă fumezi.

Fumatul este principala cauză a cancerului pulmonar, cel mai mortal tip de cancer din lume, dar și cel mai ușor de prevenit. Însă acest viciu nu afectează doar plămânii, așa cum mulți dintre noi credem.

Consecințele fumatului asupra sănătății

Fumătorii prezintă un risc semnificativ mai crescut de a se confrunta cu tensiune arterială și boli cardiovasculare. Cauza? Nicotina care îngustează vasele de sânge și determină creșterea presiunii sângelui.

Pe termen lung, fumatul duce chiar la spargerea vasului de sânge, cu consecințe fatale, care se traduc în infarct de miocard și accident vascular cerebral.

De asemenea, fumatul este un factor de risc major implicat în apariția multor boli, deoarece produce modificări importante ale funcțiilor organelor din organism.

Cancerul de esofag, de stomac, emfizemul pulmonar, bronșita, arterita, steatoza hepatică (ficatul gras) sunt doar câteva dintre ele. Pielea, dinții, părul, toate au de suferit din cauza fumatului.

Iată câteva mituri despre cancerul pulmonar în care nu ar trebui să te mai încrezi.

mituri despre cancerul pulmonar
Sursa foto: Shutterstock

Mituri despre cancerul pulmonar

E prea târziu să renunț la fumat – FALS

Nu e niciodată prea târziu să te lași de fumat. Efectele benefice ale renunțării la fumat se resimt la scurt timp, chiar la câteva ore.

În primele 20 de minute de la ultima țigară fumată, pulsul revine la normal, tensiunea scade, iar circulația sanguină începe să se îmbunătățească.

După 12 ore fără fumat, organismul se curăță de monoxidul de carbon și crește nivelul de oxigen din corp.

La 24 de ore de când renunți la fumat, tensiunea începe să scadă și capeți mai multă rezistență la efort.

La 10 ani după renunțarea la fumat, riscul de a face cancer pulmonar sau alte boli asociate scade cu 50%.

Țigările mai ușoare sunt mai sigure – FALS

Nici țigările mai light, nici cele electronice, nici produsele care încălzesc tutunul nu sunt mai sigure. Toate conțin nicotină, ale cărei efecte le-am menționat la începutul acestui articol.

Desigur, țigările clasice conțin multe alte substanțe toxice eliberate prin ardere, dar asta nu este o scuză pentru a apela la alternative care, într-un final, au consecințe nefaste asupra sănătății.

Cel mai bun lucru pe care îl poți face pentru sănătatea ta este să renunți complet la fumat, de orice tip ar fi el. Iar aici includem și marijuana, pipa, trabucurile, tutunul de mestecat etc.

Studiile arată că fumătorii care „se delectează” și cu marijuana din când în când au un risc și mai mare de a dezvolta cancer pulmonar.

Dacă iau suplimente cu betacaroten pot să fumez în continuare, nu voi face cancer pulmonar – FALS

Din contră, studiile arată că aceste suplimente ar putea chiar să crească riscul de cancer de plămâni dacă le iei și ești fumător.

Antioxidanții au într-adevăr efect protector într-o anumită măsură, dar cele mai bune surse se găsesc în fructe și legume proaspete.

Și nu, dacă mănânci zilnic fructe și legume și totuși fumezi, asta nu înseamnă că ești ferit de bolile cauzate de fumat.

Dacă am deja cancer de plămâni, nu mai are rost să mă las de fumat – FALS

Chiar dacă cancerul pulmonar este agresiv și de multe ori netratabil în stadii tardive, renunțarea la fumat are sens.

Tratamentul ar putea funcționa mai bine și reacțiile adverse ar putea fi mai ușoare dacă te lași de fumat. Iar dacă ai nevoie de radioterapie pentru cancerul de laringe, de exemplu, continuarea acestui viciu te poate lăsa fără voce definitiv.

De asemenea, s-a observat că renunțarea la fumat scade riscul de apariție a unei alte forme de cancer în urma tratamentului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult