Constipaţia afectează milioane de oameni din întreaga lume, femeile fiind de 3 ori mai mai predispuse la această problemă, în special din cauza modificărilor hormonale care survin pe parcursul vieţii.
Simptomele sunt extrem de deranjante – scaunde dure şi rare, balonare, dureri abdominale, gaze intestinale, senzaţie de preaplin – şi pot apărea chiar complicaţii, cum ar fi hemoroizii, fisurile anale, inflamaţiile la nivelul colonului sau obstrucţia intestinală.
Despre cauzele şi metodele de prevenire ale constipaţiei am tot vorbit, la fel şi despre căile prin care putem ameliora simptomele neplăcute, aşa că a venit vremea să demontăm şi câteva mituri care circulă pe marginea acestui subiect delicat.
Iată care sunt cele mai frecvente mituri şi adevăruri despre constipaţie!
1. Ar trebui să ai în fiecare zi cel puţin un scaun – FALS: fiecare individ e diferit, unii pot avea 3 scaune pe zi, alţii mai puţine sau chiar deloc. Ideal ar fi să ai un scaun pe zi, dar este în regulă şi dacă ai 3 pe săptămână, de exemplu. Dacă ai mai puţin de 3 scaune pe săptămână, înseamnă că eşti constipată, iar dacă ai doar un scaun pe săptămână, e semn că suferi de constipaţie cronică.
2. Constipaţia duce la acumularea de toxine în corp – FALS: multe persoane cred că toxinele sunt absorbite mai uşor în organism dacă suferă de constipaţie, ceea ce ar putea duce la apariţia unor boli precum artrita, astmul sau chiar cancerul de colon. Astfel de presupoziţii nu au fost însă demonstrate ştiinţific.
3. Ai nevoie de mai multe fibre dacă eşti constipată – ADEVĂRAT: în majoritatea cazurilor, constipaţia este cauzată de lipsa fibrelor din alimentaţie. Legumele, fructele, cerealele integrale, dar mai ales apa, favorizează eliminarea cu uşurinţă a materiilor fecale. Totuşi, dacă regimul tău alimentar este bogat în fibre şi totuşi nu scapi de constipaţie, e posibil ca de vină să fie alte probleme de sănătate sau anumite medicamente.
4. Dacă înghiţi gumă de mestecat te constipi – ADEVĂRAT: dar numai în anumite situaţii, în special în cazul copiilor mici, care obişnuiesc să înghită multă gumă. Cantităţile mari de gumă de mestecat se pot acumula în intestin, formând o masă compactă care blochează eliminarea materiilor fecale.
5. Stresul cauzează sau înrăutăţeşte constipaţia – ADEVĂRAT: şi nu doar stresul, ci şi depresia. Meditaţia, yoga, tehnicile de relaxare şi masajul abdominal shiatsu sunt metode care ajută la relaxarea muşchilor care înconjoară intestinele, ceea ce poate duce la ameliorarea tranzitului intestinal.
6. Dacă „te ţii” mult timp te constipi – ADEVĂRAT: atunci când amâni mersul la toaletă o perioadă îndelungată, materiile fecale au tendinţa să se întărească, iar dacă mai ai şi un loc de muncă ce presupune statul pe scaun cel puţin 8 ore, tocmai ai găsit răspunsul la întrebarea „de ce mă constip”.
7. Medicamentele pot cauza constipaţie – ADEVĂRAT: analgezicele, antidepresivele, antihipertensivele şi medicamentele utilizate pentru tratarea bolii Parkinson pot avea acest efect secundar. De asemenea, suplimentele cu calciu şi cele cu fier pot îngreuna procesul de defecaţie.
8. Prunele te scapă de constipaţie – ADEVĂRAT: aceste fructe sunt surse excelente de fibre insolubile, care acţionează la fel ca sorbitolul, un ingredient de bază în compoziţia laxativelor. La fel de eficient este şi sucul natural de prune, fără adaos de zahăr sau alţi conservanţi.
9. Uleiul de ricin ameliorează constipaţia – ADEVĂRAT: dar nu trebuie folosit pe termen lung şi nu înainte de a-ţi întreba medicul despre acest remediu natural. La fel ca orice alt laxativ, dacă îl foloseşti o perioadă îndelungată, pot apărea probleme: corpul nu mai absoarbe corect substanţele nutritive, medicamentele pe care le iei nu îşi mai fac efectul, iar ţesuturile, muşchii şi nervii care „căptuşesc” intestinul gros sunt deterioraţi, agravând constipaţia şi favorizând apariţia altor probleme digestive.
10. Cafeaua te ajută să scapi de constipaţie – FALS: deşi este o idee împământenită în mintea multor persoane care au trecut cel puţin o dată în viaţă printr-un episod de constipaţie, cafeaua NU te scapă de constipaţie. E drept, cafeina ajută la stimularea muşchilor din sistemul digestiv, ducând la mişcări peristaltice ce favorizează tranzitul intestinal, dar, pe de altă parte, cafeaua deshidratează, deci absoabe apa din ţesuturi, inclusiv de la nivelul colonului. Aşadar, dacă vrei să scapi de constipaţie, bea alături de cafea un pahar cu apă sau alege cafeaua decofeinizată. Regula este valabilă şi în cazul consumului de alcool!
Sursa: webmd.com