Moldova, regiunea cu cei mai mulţi români infectaţi cu virus hepatic C

3,3 % dintre români sunt infectaţi cu hepatita C. Cea mai afectată regiune la nivel este Moldova - 4,3 % dintre locuitori fiind infectaţi cu virus hepatic C.
  • Publicat:
Moldova, regiunea cu cei mai mulţi români infectaţi cu virus hepatic C

Conform statisticilor oficiale, România deţine primul loc în Europa în privinţa infectării cu virusul hepatitic de tip C, cu un procent de 3,3 %, iar la nivel naţional, regiunea Moldovei are cea mai însemnată rată a prevalenţei, 4,3 %. În judeţul Iaşi trăiesc cei mulţi români infectaţi cu virusul Hepatitei C. Se estimează că 3,79 la sută din judeţ are acest tip de infecţie, număr situat peste media naţională. Pentru a face cunoscute riscurile bolii, simptomele dar şi pentru a vorbi despre testul ce poate depista hepatita C, o boală tratabilă astăzi, câteva vedete şi medici şi-au dat mâna într-o campanie pentru depistarea şi tratarea Hepatitei C, în judeţe ale Moldovei.


„Hepatita C. Testează! Tratează! Învinge!” este denumirea unei campanii în care vedete precum Doiniţa Oancea, Maria Cârneci sau Cătălin Scărlătescu, dar şi alte persoane publice, au decis să se implice. Campania se desfăşoară chiar în aceste zile în judeţe ale Moldovei şi are ca scop informarea populaţiei asupra modului în care are loc testarea pentru virusul hepatitic de tip C, dar şi a celui în care pacienţii diagnosticaţi sunt trataţi, iar boala este învinsă într-un procent de aproape 100%.
„Ambasadorii” campaniei împotriva Hepatitei C vor participa la emisiuni televizate, la dezbateri şi discuţii cu cetăţenii în oraşe din judeţele Iaşi, Bacău, Galaţi, Neamţ, Suceava, dar şi Brăila, în afara Moldovei. Li se vor alătura reputaţi medici din regiune, specialişti în gastroenterologie şi boli infecţioase, precum şi medici de familie, pentru ca informaţia care ajunge la populaţie să fie completă şi eficientă.

Hepatita C, netratată la timp şi corespunzător, nu iartă

Cătălin Scărlătescu şi Maria Cârneci nu se află la prima acţiune publică împotriva Hepatitei C. În 2018, cei doi şi designerul Cătălin Botezatu au realizat şi difuzat un clip pentru campania naţională „Ştii de C”, cu acelaşi scop, de a informa populaţia asupra cauzelor şi efectelor infectării cu virusul hepatitic de tip C. Maria Cârneci a fost o apropiată a Ilenei Ciuculete şi a Denisei Răducu, ambele decedate din cauza Hepatitei C. Artista crede că un test pentru depistarea hepatitei C efectuat la timp, le-ar fi putut salva viaţa.

Cei ce lucrează cu obiecte precum cuţitele sunt mai expuşi infectării cu virusuri ce se transmit prin sânge

„Hepatita C se transmite doar prin sânge, iar eu probabil că fac parte din una dintre breslele cele mai expuse riscurilor, pentru că folosesc tot timpul obiecte tăietor-înţepătoare. Din acest motiv, mă testez periodic şi îi sfătuiesc pe toţi care ştiu că au fost expuşi unor astfel de riscuri să procedeze ca mine, să facă testul”, ne-a declarat Cătălin Scărlătescu.

Tinerii care se tatuează în condiţii nesterile riscă infecţia cu virus hepatic C

Pe de altă parte, un mod de viaţă corect înseamnă mai puţine posibilităţi de îmbolnăvire. Actriţa Doiniţa Oancea spune că în primul rând tinerii trebuie să fie atenţi la propriile obiceiuri: „Ştim că tatuajele făcute de neprofesionişti, dar  şi piercing-urile în condiţii nesterile pot conduce la infectarea cu acest virus. Tinerii trebuie să aibă o viaţă echilibrată, să se gândească la ceea ce fac”, spune Oancea.

Urmărește CSID.ro pe Google News
142 de români mor zilnic de cancer
142 de români mor zilnic de cancer