Dar ce anume monitorizează dispozitivul sau aplicația ta și ce faci cu informațiile obținute după ce le ai?
În termeni simpli, monitorizarea somnului urmărește activ tiparele și calitatea somnului pe parcursul nopții. Există numeroase dispozitive de monitorizare a somnului, iar capabilitățile lor pot varia ușor, dar majoritatea înregistrează lucruri precum durata somnului, timpul petrecut în pat, cât timp petreci în diverse etape ale somnului, calitatea somnului și alți factori, cum ar fi mișcările, sforăitul și trezirile nocturne.
Rămâne încă incert cât de exacte sunt dispozitivele de monitorizare a somnului. Deși nu sunt foarte precise în ceea ce privește identificarea timpului petrecut în etapele specifice ale somnului (cum ar fi REM, etapa în care visezi), acestea sunt în general bune la estimarea duratei totale a somnului și la evaluarea tiparelor, cum ar fi cât de des te trezești pe parcursul nopții.
Monitorizarea tiparelor de somn poate fi utilă pentru a-ți da seama unde trebuie să îți îmbunătățești igiena somnului, astfel încât să dormi mai profund și să ai o sănătate și o stare de bine mai bune. De exemplu, dacă observi că te trezești în mod repetat pe parcursul nopții, ai putea încerca să dormi cu zgomot alb sau un ventilator pentru a ajuta la atenuarea sunetelor din mediu care ar putea să îți întrerupă somnul. Sau, dacă aplicația de monitorizare a somnului detectează sforăituri frecvente, medicul tău ar putea să îți sugereze să te testezi pentru apnee în somn.
Monitorizarea somnului poate avea potențialul de a face mai mult rău decât bine pentru anumite persoane. Unii oameni pot experimenta anxietate și stres din cauza rezultatelor „negative”, ceea ce poate duce la un tip de insomnie numit ortosomnie, caracterizat de obsesia legată de problemele de somn. Alții ar putea ignora semnele că nu dorm suficient de bine dacă un dispozitiv de monitorizare, care nu este foarte precis, indică faptul că totul este în regulă. De aceea, este recomandat să discuți cu medicul tău sau cu un specialist în somn înainte de a începe să îți monitorizezi somnul, ei te pot ajuta să alegi dispozitivul de monitorizare a somnului care ar putea funcționa cel mai bine pentru nevoile tale și să interpretezi și folosești informațiile obținute pentru a-ți îmbunătăți somnul.
Aplicații pentru smartphone: Aplicațiile de monitorizare a somnului sunt convenabile și numeroase, dar mai puțin precise decât dispozitivele purtabile. Multe dintre ele detectează zgomote, fiind o opțiune bună dacă dorești să înregistrezi sforăitul sau vorbitul în somn.
Brățări: Acestea sunt relativ confortabile și, în general, precise în estimarea duratei totale a somnului, precum și în măsurarea unor parametri precum tensiunea arterială și ritmul cardiac.
Inele: Aceste trackere sunt, de obicei, confortabile și monitorizează cu acuratețe durata totală a somnului.
Saltele de monitorizare: Trackerele bazate pe pat sunt cele mai puțin comune, dar pot detecta cu precizie mișcările din timpul somnului.
Benzi pentru cap: Deși nu sunt cele mai practice, aceste dispozitive câștigă popularitate. Senzorii măsoară activitatea cerebrală pentru a monitoriza durata somnului și timpul petrecut în diferite stadii ale somnului. Unele oferă meditații corelate cu datele biometrice pentru a facilita relaxarea și un somn mai bun.
Sursă foto: Shutterstock