Montul este un os normal (primul metatarsian, osul din spatele degetului mare), care devine proeminent din cauza deplasării sale progresive către medial. Această deplasare apare mai frecvent la femei decât la bărbaţi. Deşi deformaţia afectează de 10 ori mai frecvent femeile decât bărbaţii, nu s-a demonstrat vreo legătură între deformarea piciorului şi încălţămintea purtată.
Mai ales în cazul femeilor, această deformare poate fi dureroasă şi împiedică purtarea unui tip de încălţăminte mai strâmtă, întrucât zona afectată intră în conflict cu pantoful şi, din cauza frecării picior-pantof, pielea se inflamează la nivelul proeminenţei.
Pentru cazurile uşoare, încălţămintea largă şi reducerea efortului fizic pot fi suficiente pentru ameliorarea simptomatologiei şi diminuarea durerii. Totuși, trebuie menționat că monturile evoluează în timp și pot provoca deformări severe. Singura variantă de corecție a monturilor este intervenţia chirurgicală, spune dr. Marius Uscatu, medic specialist Ortopedie-Traumatologie, cu specializare în Chirurgia antepiciorului.
Proeminenţa osoasă dură apare prin deplasarea primului metatarsian către medial, ceea ce obligă degetul mare să se deplaseze către celelalte degete. Conflictul dintre proeminenţă şi încălţăminte produce îngroşarea adaptativă a pielii de la acel nivel, iar inflamarea pielii este dureroasă.
Nu se cunosc cauzele apariţiei monturilor, însă este demonstrat că nu apar din cauza încălţămintei şi că nu sunt moştenite (ereditare).
Există factori favorizanţi: conformaţia anatomică particulară a piciorului, laxitatea ligamentară specifică femeilor, activităţile socio-profesionale (efort excesiv, sporturi solicitante), obezitatea, bolile reumatologice-inflamatorii (poliartrita reumatoidă, de exemplu), explică dr. Marius Uscatu.
Există situaţii particulare ce cresc riscul deformării piciorului:
Apariţia monturilor nu poate fi prevenită prin nicio metodă, însă există anumite măsuri care pot reduce disconfortul:
Pe lângă aceste măsuri, se recomandă scăderea în greutate și evitarea efortului exagerat.
Trebuie menționat însă că măsurile menționate mai sus au scop paleativ, nu curativ. Așadar, monturile continuă să evolueze de-a lungul anilor, deformând piciorul. În aceste situații, intervenția chirurgicală este inevitabilă.
Evitați să cădeți în mirajul remediilor naturiste care „topesc” monturile, cum ar fi aplicarea de foi de varză crudă, rostopască, tinctură de iod sau alte bazaconii. Acestea nu au efect, ba mai mult pot cauza arsuri grave! De asemenea, nu există studii științifice care să confirme eficacitatea anumitor exerciții fizice sau a ortezelor plantare (talonete) promovate în sensul corecției monturilor.
Intervenția chirurgicală nu constă în extirparea montului, ci în realinierea primului metatarsian cu halucele. Procesul de consolidare a osului secționat durează 2-3 luni, timp în care acest os trebuie protejat de efortul excesiv, încheie dr. Marius Uscatu.