Monturile la picioare: de ce se formează şi cum le prevenim!

Monturile sau Hallux Valgus reprezinta o diformitate a degetului mare al piciorului numit haluce care apare prin devierea vârfului halucelui spre celelalte degete însoţit de devierea mediala a metatarsului catre interiorul piciorului formând o proeminenta dureroasa si inestetica.
  • Publicat:
Monturile la picioare: de ce se formează şi cum le prevenim!

Monturile sau Hallux Valgus reprezinta o diformitate a degetului mare al piciorului numit haluce care apare prin devierea vârfului halucelui spre celelalte degete însoţit de devierea mediala a metatarsului catre interiorul piciorului formând o proeminenta dureroasa si inestetica. 

Aceasta diformitate se agravează in timp, unghiul metatarso-falangian si intermetatarisan devine mai mare si piciorul se deformeaza. Un unghi metatarsian normal este mai mic de 9 grade si cel metatarso-falangian mai mic de 15 grade.

Apare mai frecvent  la femei decât la bărbaţi, mai ales la femeile elegante care obişnuiesc sa poarte tocuri si încălţăminte îngusta. Nu se ştie cauza exacta a apariţiei monturilor,  însa sunt câţiva factori de risc asociati prin care studiile au aratat ca persoanele cu istoric familial sunt mai predispuse sa le “mosteneasca”, cu artrita reumatoida , obezitate si piciorul plat.

Evoluţia poate fi una rapida sau lenta , aceasta proeminenta a capului de  metatars creand pacientului un disconfort mai ales la purtarea încălţămintei înguste, datorita frecării pielii de pantof apare o zona de eritem dureroasa uneori insotita de  bursita.

Prin devierea metatarsului spre exterior si prin faptul ca oasele sesamiode rămân pe loc se schimba zonele de sprijin ale piciorului si varful halucelui impinge degetul doi, deformandu-l, insotindu-se si de aparitia  bătăturilor pe partea plantara a piciorului .

Simptomele se manifesta prin dificultatea de a purta încălţăminte, mai ales cele înguste, durere la nivelul articulaţiei metatarso-falangiene in repaus si la efort , inflamatia pielii si aparitia diformitatilor  degetelor unu si doi .

Diagnosticul se pune pe baza unui examen clinic al piciorului in clinostatism si ortostatism  pentru  a aprecia efectul fortelor de sprijin in devierea  metatarsului, insotit de o radiografie a piciorului in ortostatism pentru a putea calcula corect unghiurile intermetatarsiene si metatarso-falangiene  si de asemena  verificarea poziţiei osului seseamoid fata de metatarsian .

Tratamentul in stadiile incipiente poate fi unul ortopedic prin reducerea stresului asupra halucelui cu schimbarea încălţămintei înguste cu una larga si comoda , purtarea de orteze in timpul nopţii si indepartatoare intre degete sustinute de tratamente antiinflamatoare locale si orale pentru a ajuta la reducerea durerii si inflamatiei locale. Toate aceste metode pot întârzia dar nu pot oprii evoluţia monturilor .

Tratamentul chirurgical este reprezentat in momentul de fata de mai mult de 10 tehnici diferite pentru tratarea monturilor prin reaxarea osului sau prin întărirea sistemul musculo-tendinos al halucelui .

Cele mai folosite fiind osteotomia tip chevron , scarf si akin unde osul este tăiat, repoziţionat la unghiul anatomic corect si se fixeaza  cu suruburi speciale , ce permit corecţia zonelor de sprijin ale piciorului si dispariţia  proeminentei dureroase a metatarsului .

Recuperarea este una rapida, nedureroasa, cu rezultate foarte bune daca sunt folosite metodele si principiile noi de tratament, pacientul merge fara a avea nevoie de carje ci doar cu ajutorul unei orteze din prima zi postoperator .

Nu evitaţi tratamentul chirurgical,  are un rezultat mai bun in stadiile incipiente când apare durerea fata de cele avansate cu deformare mare ale degetelor  si apelati mereu la un medic cu experienţa si la curent cu toate metodele noi de tratament al monturilor.

Autor: Doctor ortoped Tarek Nazer, medic specialist ortopedie si traumatologie, specialist in chirurgie artroscopica, leziuni sportive si proteze personalizate. 

Urmărește CSID.ro pe Google News