Al doilea trimestru de sarcină este cuprins în intervalul 13-27 de săptămâni și șase zile. Între săptămânile 18 și 23 se realizează morfologia fetală de trimestrul 2, o examinare ecografică de rutină folosită în principal pentru a evalua anatomia fetală și pentru a detecta prezența unor posibile anomalii fetale sau a oricăror altor probleme care ar putea afecta bunul mers al sarcinii.
Stabilirea efectuării acestei scanări în intervalul gestațional 18-23 de săptămâni este justificată prin faptul că fătul este atunci suficient de dezvoltat pentru a putea fi observat cu ușurință și examinat în bune condiții.
Efectuarea ecografiei de morfologie fetală de trimestrul 2 în săptămâna 24 de sarcină este considerată tardivă, pentru că nu va mai fi timp pentru efectuarea unor teste suplimentare, în cazul în care se constată o problemă de dezvoltare a fătului sau o malformație.
Pentru realizarea acestei investigații nu sunt necesare pregătiri speciale, singura recomandare fiind aceea ca vezica urinară să fie golită, ceea ce va oferi o mai bună vizibilitate.
Apoi, dacă în timpul procedurii se va impune și realizarea unei ecografii transvaginale, de asemenea vezica va trebui să fie complet golită în vederea examinării în bune condiții a colului uterin și a uterului.
În vederea calculării greutății estimate a fătului și a datei estimate a nașterii se realizează biometria, adică efectuarea în timpul ecografiei de măsurători ale circumferinței capului fătului, diametrului biparietal, circumferinței abdominale și lungimii femurului.
Pe baza acestor parametri, calculul datei estimate a nașterii are o marjă de eroare general acceptată de plus/minus șapte zile.
Al doilea aspect urmărit de investigație în această etapă a sarcinii este evaluarea morfologică, adică vizualizarea următoarelor structuri de la nivelul capul fătului, dintre care cele mai importante sunt:
Apoi, la nivelul feței fătului, sunt observate profilul și osul nazal, orbitele, buza superioară, bolta palatină și mandibula.
Urmează apoi vizualizarea inimii, a celor patru camera ale acesteia, a tractului de ieșire a ventriculului drept și stâng, a arcurilor aortic și ductal, sunt măsurate ritmul și frecvența cardiacă fetală, sunt vizualizate toracele, diafragma și plămânii, abdomenul, ficatul, rinichii și arterele renale, peretele abdominal și se verifică inserția cordonului ombilical.
Urmează obținerea de imagini ecografice și informații despre vezica urinară și arterele ombilicale, spațiul presacral și sexul fetal (informație așteptată cu emoție de părinți!).
În ceea ce privește sistemul musculo-scheletic fetal, morfologia fetală de trimestru 2 oferă informații despre coloana vertebrală, membrele superioare (humerus, radius, ulnă, degete, inclusiv deschiderea mâinii), membrele inferioare (femur, inclusiv lungimea femurală, tibii, fibule și orientarea gleznelor).
Tot în cadrul morfologiei de trimestrul 2 sunt culese și informații cu privire la poziția fetală, lungimea cervicală, placentă (poziționarea acesteia și distanța până la colul uterin), volumul lichidului amniotic și aspecte care privesc cordonul ombilical, respectiv numărul de vase ale acestuia și evaluarea nodurilor.
La morfologia de trimestrul 2 pot fi mai bine vizualizate următoarele probleme:
În cazul în care medicul consideră că există semne de îngrijorare cu privire la sănătatea fătului care trebuie investigate în profunzime, va solicita realizarea amniocentezei sau a biopsiei de vilozități coriale, pentru a identifica asocierea anomaliei vizualizate cu un anumit sindrom genetic (Down, Edwards, Patau, diGeorge etc.).