Perioada sarcinii vine ca un carusel de emoții pentru viitori părinți. Aceștia își doresc să aducă pe lume un bebeluș perfect sănătos, motiv pentru care toată această bucurie vine însoțită de grija ca testele și ecografiile recomandate în sarcină să fie bifate pentru a se asigura că totul este în regulă cu fătul.
Alături de Dr. Ana Maria Vayna, medic primar obstetrică ginecologie, specialist în medicină materno-fetală, am discutat despre morfologiile în sarcină și ce malformații se pot depista cu ajutorul lor.
Dr. Ana Maria Vayna: Morfologia fetală este examinarea ecografică ce se realizează pe parcursul sarcinii, trimestrial, de către specialistul în medicină fetală. Este foarte important ca cele 3 morfologii să fie făcute de acest specialist, deoarece ele se realizează într-un anumit mod. O morfologie este mult mai detaliată decât o ecografie obișnuită. Se examinează toate structurile fetale inclusiv anexele (placentă, lichid amniotic) pentru a identifica sau a exclude malformațiile majore și a asigura părinții de dezvoltarea normală a bebelușului. Tot în cadrul acestor morfologii, în special la morfologia de trimestru 2 se poate afla și sexului copilului.
Dr. Ana Maria Vayna: După cum spuneam, în timpul sarcinii este recomandată efectuarea a 3 morfologii, câte una în fiecare trimestru. Prima și cea mai importantă, din punctul meu de vedere, este cea din trimestrul 1, care se realizează în săptămânile 11-14. Ea ne oferă foarte multe informații cu ajutorul cărora putem stabili un plan de monitorizare a sarcinii și o conduită personalizată pentru fiecare mămică în parte.
Această primă morfologie ne ajută să stabilim vârsta exactă a fătului și data probabilă a nașterii, data la care se împlinesc cele 40 de săptămâni, prin măsurarea lungimii cranio-caudale a acestuia. Tot acum putem afla dacă sarcina este unică sau multiplă, lucru care la fel, influențează modul în care se face monitorizarea ei. Și nu în ultimul rând, se analizează în detaliu fiecare structură a fătului pentru a ne asigura că acesta se dezvoltă normal.
În trimestrul 1 pot fi identificate anomaliile majore ce pot fi incompatibile cu viața sau pot fi asociate cu dizabilități. Este important ca acestea să fie descoperite la timp pentru ca părinții să aibă timpul necesar pentru a putea lua o decizie în cunoștință de cauză. Nu trebuie ratată această primă morfologie, deoarece în cazul în care se descoperă o malformație severă mai târziu este mai dificil de acționat. Medicina materno-fetală a evoluat semnificativ, astfel și chirurgii fetali pot interveni intrauterin în cazul anumitor afecțiuni pentru a îmbunătăți prognosticul. De obicei părinții își doresc să afle încă din primul trimestru sexul bebelușului, lucru care se poate ști, însă nu cu certitudine.
Cel mai sigur el poate fi determinat atunci când se face morfologia din trimestrul 2 care se realizează între 20 și 24 săptămâni. Dacă totul a decurs bine la prima morfologie, la cea din al doilea trimestru este puțin probabil să mai descoperim ceva major. Însă trebuie să ținem cont de faptul că nu toate malformațiile pot fi descoperite în primul trimestru, unele pot fi vizibile mai târziu, și acesta este scopul acestei examinări. Se analizează din nou toate structurile, creșterea fetală, lichidul amniotic, cum e poziționată placenta. De asemenea, se analizează anumiți parametri, cum ar fi lungimea colului uterin, care ne dau informații despre riscul de naștere prematură.
Cea de-a treia morfologie, și ultima de altfel, se realizează între 30 și 32 de săptămâni. Există anomalii ce nu pot fi identificate în primele 2 trimestre, cum ar fi anomaliile de tub digestiv, cerebrale sau anumite anomalii cardiace. De aceea este important să reevaluăm bebelușul și să le identificăm înainte de naștere pentru a ne organiza echipa de specialiști (chirurgi pediatrici, neonatolog, cardiolog fetal etc.) care se va ocupa de copil în cazul în care descoperim ceva. Se analizează din nou creșterea fătului, starea lui de bine și se pot realiza și imaginile 3D în care deja acesta se poate observa mult mai bine.
Dr. Ana Maria Vayna: După cum spuneam, morfologia de trimestru 1 are un rol important, ea ne poate ajuta să identificam sau să excludem malformațiile majore încă de la începutul sarcinii. Tot în acest trimetru, odată cu morfologia se realizează și testarea biochimică sau “dublu test” ce presupune recoltarea de sânge de la mamă și testarea unor hormoni ce sunt secretați de placentă. Și, în combinație cu rezultatele ecografice, putem evalua riscul pentru sindroamele genetice frecvente cum ar fi sindromul Down.
Dacă rezultatele acestui screening ne arată un risc crescut, putem face o testare diagnostică care se realizează printr-o puncție din placentă (biopsia de vilozități coriale) sau prin amniocenteză ce se face mai târziu, după 16 săptămâni. Acestea sunt singurele metode diagnostice care ne spun dacă fătul are sau nu o anomalie genetică.
Malformațiile majore ce pot fi depistate în trimestrul 1 sunt anomalii ale cutiei craniene (acrania, anencefalia), anomalii severe ale fetei, anomalii cardiace severe, ale peretelui abdominal (omfalocel, gastroschizis), anomalii ale membrelor sau ale coloanei vertebrale.
Specialistul în medicina materno-fetală poate depista malformațiile ce pot apărea la nivel structural și în funcție de acestea poate decide care este planul de tratament și dacă este nevoie de constituirea unei echipe interdisciplinare la naștere.
Dr. Ana Maria Vayna: Nu, ecografia morfologică nu presupune vreo pregătire specială din partea gravidei. În ceea ce privește morfologiile pentru trimestrul 2 și 3, este de preferat ca viitoarea mămică să mănânce înainte de a se prezenta la specialistul materno-fetal, asta pentru a stimula fătul să se miște. Altfel îl vom putea analiza mai bine din punct de vedere structural.
De asemenea, este indicată golirea vezicii urinare înainte de efectuarea morfologiilor.
Dr. Ana Maria Vayna: Da, însă în cazuri mai rare, atunci când nu s-a putut vedea foarte clar fătul sau dacă este nevoie de confirmarea sau infirmarea unei suspiciuni.
Dr. Ana Maria Vayna: După realizarea morfologiei, specialistul materno-fetal va analiza și discuta rezultatele cu părinții și în funcție de acestea poate recomanda sau nu efectuarea unor analize suplimentare. Dacă rezultate morfologice sunt în parametri și nu este nevoie de testări suplimentare, atunci viitoare mămică va merge acasă fără griji și va reveni apoi la următoarea evaluare.
Dr. Ana Maria Vayna: Nu, morfologiile de trimestru nu sunt obligatorii, însă sunt foarte recomandate pentru te asigura că fătul se dezvoltă normal. Viitoarele mămici trebuie să știe că medicina materno-fetală a evoluat foarte mult și ca pentru anumite afecțiuni există opțiuni terapeutice, încă din viața intrauterine, ce pot îmbunătăți semnificativ prognosticul sarcinii.
Așadar, deși aceste morfologii nu sunt obligatorii, este bine ca viitoarea mămică să se prezinte la termen pentru a le face și a se asigura că va da naștere unui copil sănătos.
Sursa foto: Shutterstock.