Motive pentru care te confrunți cu stări de oboseală

O treime dintre adolescenții, adulții și vârstnicii sănătoși se confruntă cu stări de oboseală și senzația de somn. Iată de ce.
  • Publicat:
Motive pentru care te confrunți cu stări de oboseală
Foto: envato

Stările de oboseală sunt extrem de comune. De fapt, o treime dintre adolescenții, adulții și vârstnicii sănătoși se confruntă cu stări de oboseală și senzația de somn. Totodată este și un simptom comun care semnalează anumite afecțiuni și boli serioase, dar în cele mai multe cazuri vinovați sunt factorii stilului de viață.

Motive pentru care ai stări de oboseală

Consumi prea mulți carbohidrați rafinați

Carbohidrații sunt o sursă rapidă de energie, iar atunci când îi consumi organismul îi transformă în zahăr pentru a-i putea folosi. Prea mulți carbohidrați rafinați însă pot cauza o stare de oboseală pe timpul zilei. Când zahărul și carbohidrații procesați sunt consumați, aceștia produc o creștere rapidă a glicemiei. Astfel pancreasul este semnalat să producă mai multă insulină pentru a îndepărta zahărul din sânge către celule. Acela este momentul în care te simți obosit și tânjești după energie.

Ai un stil de viață sedentar

Inactivitatea poate fi și ea o cauză. În urma unui studiu recent s-a constatat că acesta este cel mai comun motiv al adulților vârstnici. O explicație ar fi sindromul de oboseală cronică, caracterizat de o oboseală extremă și inexplicabilă. Pentru a schimba acest lucru, înlocuiește comportamentele sedentare cu cele active. Mergi cât mai mult pe jos și în loc să iei liftul, urcă pe scări.

Nu dormi suficient

Evident, dacă nu dormi suficient te simți obosit, dar contează foarte mult și ca somnul să fie de calitate. Organismul face multe lucuri în timp ce dormi, inclusiv elimină hormoni care ajută la reglarea metabolismului și nivelului de energie. După o noapte în care dormi bine, te simți energizat. Este foarte important să ai un somn neîntrerupt și să dormi între 7-9 ore ca adult.

Stări de oboseală: Nu consumi suficiente calorii

Atunci când consumi mai puține calorii te simți epuizat. Caloriile sunt unități de energie care se regăsesc în alimente și pe care organismul le folosește în procesul de respirație, mișcare sau chiar pentru menținerea constantă a temperaturii corpului. Atunci când consumi prea puține calorii, metabolismul încetinește pentru a conserva energia.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult