Dacă încerci să reduci caloriile și să slăbești, ai grijă la anumite alimente care declanșează dorința creierului de a mânca mai mult.
Alimentele gustoase provoacă în mod artificial pofte și uneori chiar dependență prin stimularea apetitului cu combinații de grăsimi, zahăr și sare. Aceste combinații sunt unice, deoarece se găsesc rar în alimentele integrale naturale, cum ar fi legumele sau cerealele, și apar cel mai adesea în alimente ultra-procesate precum chipsurile de cartofi, biscuiții, înghețata și pizza, care ne obligă să le consumăm iar și iar.
Mai multe cercetări au descoperit că, cu cât au fost incluse mai multe alimente hiper-gustoase într-o masă, cu atât participanții au avut tendința de a consuma mai multe calorii în general.
Legătura dintre alimentele foarte gustoase și aportul mai mare de calorii este strânsă, indiferent dacă restul dietei a fost săracă în grăsimi sau carbohidrați și indiferent de câte alimente procesate au mâncat în general participanții, ceea ce sugerează că nimeni nu este scutit.
În plus, cercetătorii aduc în prim plan faptul că alimentele ultra-procesate pot stimula supraalimentarea. Studiul în cauză a constatat faptul că persoanele cu diete ultra-procesate mănâncă în medie cu 500 de calorii mai mult comparativ cu persoanele ce au parte de diete bogate în alimente integrale.
Printre motivele principale pentru care acest tip de alimente provoacă pofte neașteptate se numără următoarele:
Așadar, poftele pentru alimente precum chipsurile, înghețata sau pizza este motivată de nevoile biologice ale organismului nostru și de asocierile psihologice cu recompensa și plăcerea.
Surse: msn.com, ncbi.nlm.nih.gov, easyrock.com.ph