Motivele pentru care poftești la alimente dulci, grase sau sărate

Află atât motivele științifice, cât și motivele bine cunoscute pentru care poftești regulat la alimente precum chipsurile, înghețata sau pizza. Descoperă cum factorii biologici și evolutivi influențează pofta noastră pentru aceste alimente și ce legătură au cu nevoile organismului nostru.
  • Publicat:
Motivele pentru care poftești la alimente dulci, grase sau sărate
Motivele pentru care poftești la alimente dulci, grase sau sărate Sursa foto: profimedia

Dacă încerci să reduci caloriile și să slăbești, ai grijă la anumite alimente care declanșează dorința creierului de a mânca mai mult.

Alimentele gustoase provoacă în mod artificial pofte și uneori chiar dependență prin stimularea apetitului cu combinații de grăsimi, zahăr și sare. Aceste combinații sunt unice, deoarece se găsesc rar în alimentele integrale naturale, cum ar fi legumele sau cerealele, și apar cel mai adesea în alimente ultra-procesate precum chipsurile de cartofi, biscuiții, înghețata și pizza, care ne obligă să le consumăm iar și iar.

Legătura dintre alimentele ultra-procesate și aportul mare de calorii

Mai multe cercetări au descoperit că, cu cât au fost incluse mai multe alimente hiper-gustoase într-o masă, cu atât participanții au avut tendința de a consuma mai multe calorii în general.

Legătura dintre alimentele foarte gustoase și aportul mai mare de calorii este strânsă, indiferent dacă restul dietei a fost săracă în grăsimi sau carbohidrați și indiferent de câte alimente procesate au mâncat în general participanții, ceea ce sugerează că nimeni nu este scutit.

În plus, cercetătorii aduc în prim plan faptul că alimentele ultra-procesate pot stimula supraalimentarea. Studiul în cauză a constatat faptul că persoanele cu diete ultra-procesate mănâncă în medie cu 500 de calorii mai mult comparativ cu persoanele ce au parte de diete bogate în alimente integrale.

Printre motivele principale pentru care acest tip de alimente provoacă pofte neașteptate se numără următoarele:

  1. Alimentele ultra-procesate oferă energie rapidă și eficientă, deoarece conțin carbohidrați, grăsimi și sare care sunt ușor de digerat și de convertit în energie.
  2. Aceste alimente sunt adesea asociate cu recompensa și plăcerea, deoarece sunt bogate în zaharuri și grăsimi, care cresc nivelul de dopamină din creier.
  3. Sarea, zahărul și grăsimile sunt alimente esențiale pentru supraviețuire și, prin urmare, au fost atractive pentru oameni de-a lungul istoriei. Acestea au ajutat la menținerea unei funcții optime a organismului în perioade de foame sau în condiții climatice dificile.

Așadar, poftele pentru alimente precum chipsurile, înghețata sau pizza este motivată de nevoile biologice ale organismului nostru și de asocierile psihologice cu recompensa și plăcerea.

Surse: msn.com, ncbi.nlm.nih.gov, easyrock.com.ph

Urmărește CSID.ro pe Google News
Sarah Mușat
La început de drum, dar cu toate acestea încrezătoare în abilitățile ei, s-a alăturat echipei Ce se întâmplă doctore? în anul 2022. A început acest nou capitol cu entuziasm și cu o mare dorință de a inspira un număr cât mai mare de oameni prin informațiile de cea mai bună calitate ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”