Ultimii ani de viață printr-o pandemie ne-au învățat cât de importantă este sănătatea și cât de valoroase sunt obiceiurile bune de igienă care pot ajuta la stoparea răspândirii bacteriilor și virusurilor.
Deși majoritatea obiceiurilor de igienă care ne mențin în siguranță sunt puse în aplicare atunci când ne aflăm în public, este, de asemenea, important să minimizezi răspândirea germenilor și în propria casă. Unii experți spun că spălarea frecventă a prosoapelor poate ajuta la ținerea la distanță a virusurilor și bacteriilor.
Te întrebi ce se poate întâmpla dacă nu îți speli prosoapele în fiecare zi? Iată câteva detalii care te vor pune pe gânduri și te vor face să renunți la a mai utiliza același prosop de baie mai multe zile la rând.
Dacă nu îți speli prosopul după fiecare utilizare este puțin probabil ca acesta să provoace o problemă imediată de sănătate. De fapt, reutilizarea prosoapelor este o alegere conștientă de mediu, care te ajută la reducerea consumul de apă și energie.
Cu toate acestea, prosoapele folosite după mai multe spălări nu sunt lipsite de bacterii. Fiind umede, calde și absorbante, oferă un mediu ideal pentru creșterea și dezvoltarea germenilor. Ceea ce este cu adevărat important este să nu folosești prosopul la comun, cu mai multe persoane.
Având în vedere că prosoapele stau cea mai mare parte a timpului în baie, este posibil să nu fie surprinzător faptul că sunt adesea contaminate cu bacterii care cauzează boli. Cu toate acestea, ai putea fi surprins să afli cât de răspândită poate fi acea contaminare. Dacă folosești prosoapele pentru a-ți șterge mâinile de excesul de apă după ce le-ai spălat, fii sigur că acestea găzduiesc bacterii cum sunt cele din fecale.
Cu cât prosoapele rămân umede mai mult, cu atât bacteriile, mucegaiurile și virusurile rămân active pentru un timp îndelungat. Ele pot provoca ciuperca piciorului de exemplu, mâncărimi, negi sau alte afecțiuni ale pielii. În plus, prosoapele murdare pot provoca eczeme sau dermatită atopică.
Prosoapele care au fost spălate mai frecvent au avut niveluri mai scăzute de apariție a bacteriilor. După aproximativ două zile, dacă îți ștergi fața pe un prosop de mâini, probabil că vei fi mult mai predispus la E. coli pe față decât dacă ți-ai fi băgat capul într-o toaletă. De aceea este recomandat să speli prosoapele de mâini o dată la două zile.
În ceea ce privește spălarea prosoapelor exclusiv destinate folosirii după duș, acestea ar trebui spălate de două ori pe săptămână pentru ca riscurile de apariție a bacteriilor nedorite să fie reduse la minimum.
Surse: bestlifeonline.com, healthline.com, prevention.com