În momentul în care ajung acasă și se pregătesc să o gătească, mulți au parte de o surpriză neplăcută când deschid ambalajul: mirosul neplăcut. De unde provine acesta, însă? Multe gospodine nu știu și au tendința să arunce produsul.
Specialiștii spun că acest miros este unul normal, el dispare în 15 minute, alteori într-o oră sau două de la scoaterea cărnii din ambalaj, dacă vorbim de carne maturată un timp mai îndelungat sau de carne provenită de la taur, bizon, berbec matur etc.
Atâta vreme cât sucurile din interiorul ambalajului sunt rozalii și ambalajul nu a fost perforat, iar carnea a fost păstrată la rece (1-2 grade Celsius), nu-i nimic în neregulă cu ea.
Carnea proaspătă, cea care provine de la animale sacrificate ieri și consumată astăzi, nu are nevoie de conservare în general și nici de ambalare în vacuum. Carnea maturată însă, odată scoasă din mediul controlat în care are loc procesul de maturare, are nevoie de protecție până în momentul în care este gătită.
Deși mirosurile neplăcute nu indică întotdeauna că carnea este stricată, există câteva semne clare de alterare pe care trebuie să le avem în vedere:
Miros persistent și puternic: Dacă mirosul neplăcut nu dispare după câteva minute de la deschiderea caserolei și expunerea cărnii la aer, este posibil ca aceasta să fie stricată.
Culoare atipică: Carnea proaspătă are o culoare caracteristică, de pildă, roșie pentru vită, roz pentru porc și galbenă pentru pui. Dacă observăm o culoare verzuie, cenușie sau orice altă nuanță neobișnuită, carnea poate fi alterată.
Textură lipicioasă sau vâscoasă: Carnea proaspătă trebuie să aibă o textură fermă și elastică. Dacă este lipicioasă sau vâscoasă la atingere, este un semn de deteriorare.
Păstrată în mod corespunzător, carnea își va menține cea mai bună calitate timp de aproximativ 4 până la 6 luni, dar va rămâne bună de consumat și după această perioadă.
Mai exact: