Cu câteva zile înainte de perioada menstruală, femeile resimt schimbări ce pot fi deranjante, de la indispoziție, iritabilitate, dureri pelvine și chiar insomnie. Acest lucru este cauzat de fluctuațiile hormonale din această perioadă, normale fiind pentru zilele de dinaintea ciclului menstrual.
Oamenii de știință au investigat 51 de femei sănătoase, cu vârste cuprinse între 18 și 35 de ani, care au fost monitorizate prin sisteme de analiză a calității somnului. Astfel, înainte de perioada menstruală, au existat mai multe cazuri de treziri nocturne și au consemnat un timp mai mic petrecut în pat, decât în restul zilelor ale lunii în curs.
Mai mult, femeile participante au raportat emoții de joasă frecvență, precum furie și/sau frică și lipsa emoțiilor pozitive, potrivit rezultatelor studiului publicat în Journal of Sleep Research.
„Cred că multe femei vor spune că starea de spirit și constatările legate de somn nu sunt deloc surprinzătoare. Unii s-ar putea chiar să se simtă validați că experiențele lor au fost documentate științific”, spune autorul principal al studiului Jessica Meers, PhD, psiholog clinician la Colegiul de Medicină Baylor din Houston, care este certificat de consiliu în medicina somnului.
Calitatea slabă a somnului influențează negativ dispoziția femeilor aflate în perioada premenstruală.
„Atât de des, auzim cum starea de spirit negativă este afectată de somn și de problemele menstruale. Nu ne gândim adesea la modul în care se poate întâmpla că, de fapt, trăim mai puține emoții pozitive, mai degrabă decât o creștere a emoțiilor negative atunci când nu dormim suficient.”, spune Laura Payne, psiholog clinician la Spitalul McLean și profesor asistent de psihologie la Harvard Medical School din Boston, care nu a fost implicat în noul studiu.
Este important să existe un program regulat de somn, o oră fixă de trezire și de culcare. De asemenea, în weekend sunt recomandate și câteva minute de somn la prânz, pentru liniștire și revigorare. O altă soluție este evitarea cofeinei și a băuturilor alcoolice înainte de perioada menstruală.
Se recomandă întâlnirile cu prietenii și interacțiunile plăcute. Specialiștii recomandă și exercițiile fizice ușoare, petrecerea timpului în aer liber și evitarea oricărui factor cu potențial stresor.
Surse:
https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/jsr.14185
Sură foto – Sergey Mironov / Shutterstock