Nu este deloc confortabil să te simți balonat și să ai gaze, dar de multe ori ți se poate întâmpla ca acest disconfort să apară seara, poate chiar înainte de culcare, ceea ce îți poate strica somnul complet sau îți poate afecta viața sexuală.
Înainte de toate trebuie să înțelegi cum funcționează sistemul digestiv. Bacteriile sănătoase care trăiesc în tractul intestinal pentru a ajuta la digestia alimentelor creează gaze atât pe timpul zilei, cât și pe timpul nopții, chiar și în timpul somnului, iar cel mai mare volum se produce după mese. Dacă cina este cea mai bogată masă din zi, atunci acesta ar puta fi motivul pentru care pe timpul nopții să te simți balonată și să ai gaze.
Chiar și atunci când nu mănânci foarte mult la cină, pe timpul nopții tractul intestinal a avut o întreagă zi pentru a fermenta ceea ce ai consumat. De la indigestie, la formarea gazul, în acest proces este nevoie de aproximativ șase ore. Așadar, este vorba de acumularea de gaze produsă în tractul digestiv.
Bineînțeles, ceea ce consumi pe timpul zilei joacă un rol important. Există numeroase alimente care înrăutățesc această problemă, în special cele bogate în fibre. Există două tipuri de fibre: solubile și insolubile. În timp ce firele insolubile rămân în forma inițială în timpul digestiei, cele solubile sunt mai fermentabile și pot fi vinovate pentru producerea gazelor. Sursele de fibre solubile sunt fasolea, lintea, leguminoasele, dar și fructele, în special merele, afinele, dar și cerealele. Printre sursele de fibre insolubile se numără făina integrală, nucile și legume ca fasolea verde, conopida și cartofii.
Pe lângă ceea ce alegi să consumi, contează și ora la care mănânci. Dacă mănânci consistent pe timpul zilei, stomacul poate rezulta crampe. Dacă tinzi să mănânci la ceas de seară, consistența are un rol important. Indicat este ca micul dejun să fie luat la 7:00-8:00 dimineața, prânzul cel târziu la orele 13:00, iar cina la orele 18:00-19:00 pentru o digestie sănătoasă. Dacă programul tău alimentar nu este regulat, organismul nu-și va putea seta ritmul circadian.
Activitatea fizică și hidratarea sunt esențiale pentru un tract digestiv sănătos, mai ales că aceste două lucruri esențiale te ajută să previi constipația, care la rândul ei vine cu simptome neplăcute și gaze. Apa este ca un magnet pentru fibre. Atunci când fibrele se digeră, absorb apă, iar astfel trec mai ușor prin tractul digestiv.