Motivul pentru care urechea care se încălzește la telefon: Ce spune specialistul Adrian Vornicu despre efectele utilizării excesive a smartphone-urilor

Într-o discuție recentă pe Antena 3 CNN, specialistul în bioelectronică Adrian Vornicu a explicat de ce urechea se încălzește atunci când vorbim mult la telefon.
  • Publicat:
Motivul pentru care urechea care se încălzește la telefon: Ce spune specialistul Adrian Vornicu despre efectele utilizării excesive a smartphone-urilor

Prezent în emisiunea iThink cu Iusti Fudulu de la Antena 3 CNN, Adrian Vornicu, specialist în bioelectronică și biocompatibilitate electromagnetică, a abordat un subiect de mare interes: motivul pentru care urechea se încălzește atunci când vorbim mult la telefon. Potrivit expertului, acest fenomen este legat de „debitul de absorbție specific”, un parametru care măsoară intensitatea cu care transmite un telefon.

De ce se încălzește urechea?

„Într-adevăr, urechea se încălzește. Dar nu este un motiv de îngrijorare, deoarece organismul uman se adaptează la variațiile de temperatură. De exemplu, un eschimos poate rezista la -40° C, în timp ce o persoană dintr-o zonă tropicală suportă +40° C. Această diferență de temperatură nu este considerată periculoasă”, a declarat Vornicu.

Specialistul a subliniat că nu temperatura în sine este problema, ci reacția organismului, care semnalează disconfort prin intermediul „proteinelor de șoc termic”. Aceste proteine ne avertizează că ceva nu este în regulă. „E ca o picătură chineză”, explică el. „Telefonia mobilă, din cauza constrângerilor comerciale, sacadează sau sincopează informația, ceea ce poate crea un disconfort la nivelul organismului”.

Efectele negative ale expunerii prelungite la telefon

Adrian Vornicu a adus în discuție un incident din 1996, când 150 de copii au suferit crize de epilepsie din cauza unei succesiuni rapide de sunete și culori dintr-un serial de desene animate. Acest exemplu subliniază efectele stroboscopice care pot crea blocaje în organism.

Un alt subiect abordat a fost utilizarea telefonului în timpul somnului. Vornicu a menționat cazuri de stewardese care dormeau cu telefonul sub pernă și se trezeau obosite.

„Îndepărtarea telefonului la un metru și setarea unei sonerii mai puternice le-au îmbunătățit starea de bine”, a spus specialistul.

Un caz alarmant în Marea Britanie

Un incident recent a atras atenția asupra impactului utilizării excesive a smartphone-urilor. O tânără din Marea Britanie, Fennela Fox, a declarat că a fost imobilizată la pat luni de zile din cauza expunerii excesive la telefon. „Mi-am oprit telefonul și l-am aruncat în spatele dulapului. Atunci am putut să merg din nou”, a mărturisit ea.

Adrian Vornicu a explicat că expunerea prelungită la radiații pulsante ale telefonului poate bloca absorbția ionului de calciu, un mineral esențial pentru contractarea mușchilor. „Calciul ne ajută să ne contractăm, în timp ce magneziul ne relaxează. Aceste radiații pot împiedica fixarea calciului în organism, ducând la stări de oboseală și apatie”, a adăugat specialistul.

Sursă foto – alvarogonzalez / Envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”