Motivul surprinzător pentru care să dormi cu un plasture la gură

Dacă te întrebi de ce ar trebui să dormi cu un plasture la gură află că aceasta este o tehnică prin care, pe timpul nopții, reușești să respiri pe nas, nu pe gură.
  • Publicat:
Motivul surprinzător pentru care să dormi cu un plasture la gură
Foto: shutterstock

Dacă te întrebi de ce ar trebui să dormi cu un plasture la gură află că aceasta este o tehnică prin care, pe timpul nopții, reușești să respiri pe nas, nu pe gură. Respiratul pe nas are numeroase beneficii, comparativ cu respiratul pe gură, inclusiv oxigenarea eficientă și filtrarea aerului.

Multe persoane au început să adopte această tehnică pentru a avea un somn mai bun, deși nu există studii științifice care să susțină această practică. Mai mult, simptome precum sforăitul și apneea în somn pot fi efecte adverse ale unor probleme medicale serioase și ar trebui rezolvate în cabinetul medicului.

Dacă suspectez că respiri pe gură în timp ce dormi poți încerca să-ți pui un plasture la gură înainte de culcare pentru a te obișnui să respiri pe nas. Astfel, poți practica o respirație ușoară și controlată pe nas, exact ca într-o sesiune de meditație.

Într-un interviu pentru „Ce se întâmplă, Doctore?”, Dr. Ela Bănică ne-a explicat că „respiraţia orală şi cea nazală afectează în moduri foarte diferite corpul. Organismul uman nu este conceput pentru respiraţie orală. Gura are rolul de a crea sunete pentru comunicare şi de a fi utilizată pentru alimentaţie. În toate momentele în care nu îndeplineşte niciunul dintre aceste două roluri, ar trebui să rămână închisă, în stare relaxată (…)

Respiraţia normală contribuie la dezvoltarea facială armonioasă şi efectele ei se pot vedea în dezvoltarea trăsăturilor feţei şi dinţilor. Respiraţia pe nas este crucială pentru dezvoltarea corectă a maxilarelor şi dinţiilor. Un om respiră între 20.000 şi 30.000 de ori pe zi, iar respiraţia normală furnizează forţele necesare pentru extinderea maxilarelor”.

La adulţi, din cauza respiratului pe gură în timpul somnului, alături de sforăit şi apnee, se poate ajunge la apnee obstructivă, o afecţiune strâns legată de insuficienţa cardiacă, hipertensiune arterială şi boală Alzheimer. În cazul copiilor, pot apărea efecte grave asupra dezvoltării creierului.

7 riscuri la care te expui dacă respiri pe gură

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult