Mucozități nazale verzi, galbene sau maro: ce indică culoarea secrețiilor nazale?

Puține persoane știu ce indică culoarea secrețiilor nazale și ce încearcă organismul să le transmită. Află că fiecare culoare poate spune multe despre starea ta de sănătate.
  • Publicat:
Mucozități nazale verzi, galbene sau maro: ce indică culoarea secrețiilor nazale?
Foto: envato

Puține persoane știu ce indică culoarea secrețiilor nazale și ce încearcă organismul să le transmită. Află că fiecare culoare poate spune multe despre starea ta de sănătate.

Secrețiile nazale sunt produse pentru a menține nasul departe de infecții și iritații, dar organismul nu poate ține la sfârșit acest lichid, motiv pentru care acesta este eliminat din sinusuri prin nas.

Este foarte util să știm ce culoare indică secrețiile nazale și astfel să știm când ar fi cazul să ne îngrijoreze starea noastră de sănătate și când nu.

Ce indică culoarea secrețiilor nazale?

Aflăm împreună ce indică fiecare culoare a secrețiilor nazale. Cel mai probabil ai observat atunci când sufli nasul că pe șervețel sunt prezente secreții verzi, galbene, maro sau chiar transparente. Secrețiile nazale, cunoscute popular drept „muci”, pot indica starea ta de sănătate.

Secrețiile nazale transparente

Acestea sunt considerate normale și sănătoase. Potrivit NHS, organismul va produce zilnic undeva la 1.7 litri de secreții, dar de cele mai multe ori, pe multe dintre ele le înghițim.

Mucusul este format din apă, care conține proteine, anticorpi și săruri, toate extrem de importante pentru a ajuta la protejarea nasului și sinusurilor. Odată ajung în stomac, acesta este dizolvat.

Secreții nazale galbene

Atunci când observi că secrețiile nazale au o nuanță gălbuie, acesta ar putea fi un semn că organismul se luptă cu o infecție. Culoare galbenă este rezultatul încercării celulelor albe de a lupta împotriva unei infecții, eliminată cu mucus.

Secreții nazale negre

În marea majoritate a situațiilor în care secrețiile nazale sunt negre se datorează mediului în care trăiești și a aerului pe care îl respiri. Persoanele care trăiesc în zone foarte populate sunt mai predispuse să se confrunte cu secreții nazale negre comparativ cu persoanele care trăiesc în mediul rural.

De asemenea, ar mai putea fi vorba de o infecție fungică serioasă în care pacienții să aibă sistemul imunitar compromis, scrie Organizația Mondială a Sănătății. Este vorba de micetom, sinuzită alergică, sinuzită cronică și sinuzită acută. Fumătorii și consumatorii de droguri se pot confrunta și ei cu secreții nazale negre.

Secreții nazale verzi

Secrețiile nazale verzi pot indica faptul că infecția a luat cu asalt sistemul imunitar. În această situație, cel mai probabil te confrunți și cu febră și frisoane sau senzație de răceală. Așadar, consultă un doctor sau un farmacist.

Secreții nazale albe

Specialiștii de la Clinica Cleveland spun că secrețiile nazale albe apar atunci când este prezentă o infecție nazală sau o răceală. Mai mult, dacă ai nasul inflamat te poți confrunta cu o congestie nazală.

Secreții nazale roșii sau maro

Atunci când secrețiile nazale sunt roșii sau maro indică prezența sângelui, ceea ce poate însemna un traumatism sau o posibilă infecție.

Dacă vezi câteva firișoare de sânge, nu este nicio problemă, dar dacă acest lucru se întâmplă frecvent poate fi vorba de o pneumonie bacteriană sau altă problemă serioasă care să te trimită la medic.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Alexandra Necșoiu - Web-Editor
ALEXANDRA NECŞOIU, Web-Editor, [email protected] Este absolventă a Facultăţii de Jurnalism şi Ştiinţele Comunicării şi deţine o diplomă de master în Producţie Multimedia şi Audio-Video. Iubeşte să scrie şi nu se vede făcând altceva, acesta fiind visul ei încă de pe băncile ...
citește mai mult
Recomandare video
Stenoza de arteră carotidă internă – tratamentul minim invaziv prin plasare de stent carotidian