Un regim alimentar echilibrat reprezintă cea mai bună cale de a obţine vitamine şi minerale. Totuşi, există situaţii în care este nevoie de un supliment care conţine mai multe vitamine şi minerale – cunoscut sub denumirea de tabletă de multivitamină.
Dacă nu te hrăneşti corect – adică nu consumi porţiile de fructe, legume şi alte alimente recomandate – poţi să apelezi la suplimentele cu vitamine şi minerale. În plus, dacă din cauza unor alergii sau intoleranţe la diverse alimente nu te poţi hrăni adecvat, un supliment poate fi binevenit.
De asemenea, multivitaminele sunt recomandate vegetarienilor stricţi (vegani), adică persoanelor care nu consumă produse animaliere. Aceste persoane nu au cum să-şi procure suficientă vitamina B12, zinc, fier şi calciu.
Persoanele peste 65 de ani, din diverse motive, nu îşi pot procura nutrimentele necesare. O multivitamină ar fi mai potrivită în locul unor tablete pentru fiecare nutriment în parte.
În general, se recomandă ca femeile gravide sau care alăptează să ia multivitamine, dar trebuie discutat cu medicul despre tipul de suplimente necesar.
În alegerea unei multivitamine, trebuie avute în vedere următoarele repere:
Fierul – Cu toate că suplimentele cu fier se recomandă în timpul sarcinii şi pentru combaterea anemiei prin deficit de fier, o cantitate prea mare de fier poate fi toxică. Pentru bărbaţi şi pentru femeile aflate în postmenopauză este bine ca tableta să conţină mai puţin fier sau chiar deloc – 8 miligrame (mg) zilnic sau chiar mai puţin. „Formulele pentru seniori” conţin, în general, foarte puţin fier.
Vitamina B6 (piridoxina) – O cantitate corespunzătoare din această vitamină poate ajuta la scăderea nivelului de homocisteină din sânge, factor posibil de risc pentru infarctul de miocard, şi la îmbunătăţirea funcţionării sistemului imunitar. Persoanele în vârstă care nu au o alimentaţie diversificată nu primesc suficientă vitamină B6, deci o multivitamină care să conţină aproximativ 2 mg reprezintă, adeseori, o idee bună. De evitat dozele excesive. Prea multă vitamină B6 poate provoca distrugeri nervoase la nivelul braţelor şi picioarelor, care dispar însă odată cu încetarea administrării suplimentelor.
Vitamina B12 (cobalamina) – Nivelurile corespunzătoare de vitamină B12 pot reduce riscul de anemie, boli cardiovasculare şi accident vascular cerebral. De cele mai multe ori, organismul persoanelor adulte nu absoarbe bine această vitamină. O multivitamină care conţine cel puţin 2 micrograme (mcg) poate fi de ajutor.
Vitamina D – Această vitamină ajută organismul să absoarbă calciul şi este esenţială pentru menţinerea densităţii oaselor. Datorită faptului că nu se mai expun razelor solare, multe dintre persoanele în vârstă au probleme de absorbţie a vitaminei D, iar o multivitamină cu 400 până la 600 de unităţi internaţionale (UI) ar fi de ajutor pentru menţinerea sănătăţii oaselor.
Vitamina E – O recentă privire generală asupra studiilor arată faptul că o doză zilnică egală sau mai mare de 400 UI de vitamina E poate provoca probleme de sănătate. Discutaţi cu medicul înainte de a lua suplimente cu vitamina E.
Sursă: Medicina naturistă. Clinica Mayo, www.all.ro