Mușcătura de păianjen este caracterizată prin apariția unor reacții ușoare și temporare – roșeață, umflătură, durere, mâncărime. Însă există și situații când pot apărea reacții grave, în special în cazul mușcăturii păianjenilor veninoși, cum este văduva neagră sau păiajenul pustnic maro.
De regulă, mușcătura de păianjen este similară din punctul de vedere al simptomelor cu mușcătura altor insecte și manifestările nu sunt de durată.
Simptomele mușcăturii de păianjen diferă în funcție de tipul de păianjen.
Chiar dacă sunt rare, reacțiile alergice la mușcătura de păianjen pot fi extrem de grave, uneori fatale. Printre semnele ce pot sugera o reacție alergică se numără:
Dacă sunt sesizate aceste simptome, este necesară apelarea serviciului medical de urgență!
Primul lucru pe care trebuie să îl faci dacă ai fost mușcat de un păianjen este să speli foarte bine zona cu apă și săpun și să dezinfectezi cu alcool medicinal sau betadină. Dacă ai la îndemână un unguent cu antibiotic, poți aplica pe locul mușcăturii, pentru a preveni dezvoltarea bacteriilor.
Pentru a reduce umflătura și durerea, aplică o compresă cu gheață pe zona respectivă și ține-o 10 minute, apoi reia procesul după 10 minute de pauză.
Tot pentru durere sau umflătură poți lua o pastilă de acetaminofen, ibuprofen sau un antihistaminic.
Dacă ai fost mușcat de un păianjen veninos atunci trebuie să te adresezi medicului. În acest caz, tratamentul primit la spital poate include antivenin, antibiotice, medicamente pentru durere și îngrijirea rănii, în funcție de tipul de păianjen responsabil pentru mușcătură.
În cazul în care prezinți semne de reacție alergică (vezi mai sus), adresează-te de urgență medicului. De asemenea, solicită ajutor medical de specialitate dacă îți apare o erupție pe piele după ce ai fost mușcat de păianjen, dacă pielea pare infectată (rană deschisă, secreții purulente, durere puternică, piele fierbinte la atingere) sau dacă suspectezi că ai fost mușcat de un păianjen veninos.
Pentru a preveni mușcăturile de păianjen, care nu atacă decât atunci când sunt în defensivă, deci când se simt în pericol, poți lua anumite măsuri precum:
Surse:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/spider-bites/symptoms-causes/syc-20352371
https://www.webmd.com/skin-problems-and-treatments/ss/slideshow-spider-bites
https://www.healthline.com/health/spider-bites
https://www.msdmanuals.com/professional/injuries-poisoning/bites-and-stings/spider-bites