Nămolul are numeroase proprietăţi, fapt dovedit de eficienţa sa pe termen lung (6 luni sau un an) într-o multitudine de afecţiuni, aşa că îţi poate revigora rapid organismul. Care este rolul lui în infertilitate, cum acţionează asupra stresului, dar şi asupra articulaţiilor, am aflat de la medicul balneolog Suzana Pretorian.
“Conţinutul crescut de substanţe organice şi anorganice, în special biostimuline şi minerale (cum ar fi sarea), ca şi hidropexia şi termopexia (înmagazinarea de caldură) asigură un efect intens de transfer de substanţe biotrofice şi caldură la aplicarea pe corp. Efectele se menţin multe ore după terminarea procesului, se cumulează de la o procedură la alta şi induc activarea neuro-imuno-endocrină pe termen lung’’, precizează medicul balneolog Suzana Pretorian pentru Ce se întâmplă, doctore?
În general, tratamentul cu namol poate avea numeroase beneficii pentru organism.
Terapia cu nămol scade durerea, inflamaţia, retenţia de apă. ‘’Prin vasodilataţie intensă permite îndepărtarea toxinelor (detoxifiere) şi transferul de substanţe organice în corp, cu efect regenerator, de întinerire.
Toate aceste efecte sunt utile în bolile aparatului locomotor (spondiloze, discopatii, coxartroză, gonartroză, periartrita umărului, tendinite, bursite, artrite urice), stări posttraumatice şi postoperatorii (hernii de disc, proteze de şold, genunchi), ca şi în multe boli ginecologice şi infertilitate (boala inflamatorie cronică pelvină: anexite, metroanexite, cervicite; sindrom premenstrual; îngustarea trompelor; endometrioză; sindroame adereţiale)’’, mai spune medicul balneolog Suzana Pretorian, de la Centrul Danubius Health Spa Resort Sovata.
În dermatologie, spre exemplu în dermatita atopică, eczeme cronice şi psoriazis, efectul antiinflamator, cu exfoliere blândă (prin cristalele de sare şi hidratare) asigură vindecare. În cazul psoriazisului se observă dispariţia leziunilor pe o perioadă de 3-4 luni.
Căldura relaxează tensiunile şi contracturile musculare, beneficiu important în durerile de postură din scolioze, cifoze, hiperlordoze, respectiv fibromialgie, poziţii vicioase după o imobilizare prelungită şi post fracturi, luxaţii, entorse. ‘’De asemenea, sub efectul căldurii creşte mobilitatea articulară în caz de artroze,’’, adaugă expertul.
Nămolul conţine estrogen şi progesteron (asemănători hormonilor feminini) în concentraţii apropiate celor produse de organismul uman sănătos. ’’Aceste substanţe sunt transferate în corp prin aplicaţii externe de nămol sau interne (tampoane vaginale), mediate de apă şi căldură, şi induc modulare hormonală la nivel de hipotalamus, hipofiză şi ovare, uşor observabilă prin analize hormonale seriate (pre-şi post tratament).
Efectele hormonale induse sunt lipsite de efecte secundare, tip suprastimularea hormonală, realizează o modulare fină adecvată (adică scad excesele şi cresc deficitele hormonale) şi se menţin timp de 6 luni după tratament’’, mai spune medicul balneolog Suzana Pretorian
Efectul de reglare hormonală este cheia succesului în tratarea infertilităţii, cauzată de insuficienţa ovariană (de ex deficit de progesteron), ovare polichistice, hipoplazie uterină, amenoree, pierderi repetate de sarcină sub 10 săptămâni prin insuficienta ingrosare a endometrului (deficit de implantare a embrionului).
De asemenea, tratamentul creşte şansa obţinerii sarcinii prin fertilizare în vitro, prin pregătirea uterului pentru implantarea embrionului. ”La femeile aflate în premenopauză, tratamentul cu namol poate întârzia instalarea menopauzei prin efectul de activare hormonală, cu beneficiile cunoscute: amânarea unei potenţiale instalări a osteoporozei, boli-cardiovasculare sau depresie, toate asociate menopauzei’’, precizează medicul balneolog Suzana Pretorian.
Împachetările cu namol au şi o serie de efecte generale: relaxare neuro-psihică, ameliorarea insomniei, efect antistres. ’’De asemenea, realizează detoxifiere generală, prin acţiunea la nivelul pielii, ficatului, rinichilor, tubului digestiv, respectiv la nivel bronşic. Au efect de stimulare a imunităţii, iar după o perioadă de 2-3 săptămâni, în care imunitatea scade uşor, urmează alte câteva săptămâni de creştere peste valorile de start, cu menţinerea imunităţii crescute timp de şase luni – un an. Sunt activate glandele endocrine cu hipofuncţie: tiroidă, suprarenalele, hipofiză, ovarele’’, susţine specialistul.
Aplicat în strat subţire, nămolul are efect emolient, de hidratare şi regenerare (inclusiv antirid) la nivelul pielii, prin vasodilaţie cutanată, exfoliere, detoxifiere profundă şi transfer de substanţe biotrofice: minerale, vitamine, substanţe coloidale. Micile leziuni şi inflamaţii sunt resorbite prin efect antibacterian, antiinflamator şi cicatrizant.
Pielea devine catifelată, luminoasă, reîntinerită. Namolul nu se aplică la nivelul feţei, iar asta din cauza riscului de iritare, datorat conţinutului foarte mare de sare.
Tratamentul cu namol se efectuează prin împachetare externă parţială (pe anumite zone) sau generală.
’’Nămolul se aplică în strat consistent la temperatura de 41-42 grade Celsius, cu împachetare în strat triplu, pentru a încetini pierderea de căldură. Durata şedinţei: 20 minute. Se execută 5- 10 şedinţe (în zile consecutive) sau 5 zile ( şedinţele au loc la 2 zile) în cazul unor contraindicaţii relative sau surmenaj’’, afirmă specialistul.
Terapia se poate repeta după patru luni, în cazul curelor scurte de cinci sedinţe, la persoanele cu o stare bună de sănătate. În cazul curelor lungi de 10 şedinţe consecutive sau la persoanele cu contraindicaţii, tratamentul se reia după 6 luni.
În funcţie de locul de provenienţă şi de substanţele minerale şi organice pe care le conţine, nămolul poate fi de mai multe feluri. “În funcţie de locul de formare (izvor, lacuri sărate, mare, vegetaţie) rezultă două tipuri principale de namăluri terapeutice: sapropelice (de putrefacţie – negre, unsuroase, bogate în sulfură de fier coloidală) de lacuri sărate (Sovata, Bazna, Ocna Sibiului) sau de liman (Techirghiol, Eforie); respectiv namoluri de turbă, vegetale (Vatra Dornei, Borsec).
Nămolurile sapropelice de lacuri sărate solicită mai mult sistemul cardio-vascular şi imunitatea, spre deosebire de cele sapropelice de liman (bogate în minerale, dar cu conţinut scăzut de sare) sau cele de turbă (cu fracţiune vegetală). Cele din urmă se pretează mai bine la persoanele vârstnice, care suferă de afecţiuni cardio-vasculare sau de alte boli controlate medicamentos’’, explică specialistul.
Se evită împachetarile generale cu nămol la copii şi adolescenţi (pâna la 16 ani fete, 18 ani băieţi), din cauza conţinutului hormonal crescut al nămolului. Împachetările locale, pe suprafaţă mică (de exemplu post fracturi cu redoare articulară marcată) se pot aplica şi la vârste mici.