Nas înfundat? Febră? Dr. Laura Panait explică de ce apar virozele respiratorii

Febra este unul din semnele importante ale virozelor respiratorii. De obicei pacientul prezintă o temperatură mai mare de 38 grade.
  • Publicat:
Nas înfundat? Febră? Dr. Laura Panait explică de ce apar virozele respiratorii
Dr. Laura Panait, medic de familie cu competente în ultrasonografia generalizată, foto arhivă

Toamna se numără bobocii dar și răcelile, virozele respiratorii sau chiar gripa. Mai ales în familiile cu copii mici, numărul și durata virozelor respiratorii pot deveni impresionante. Mai ales dacă abia a intrat în colectivitate un copil mic… Despre cauzele virozelor respiratorii vorbește dr. Laura Panait, medic de familie cu competențe în ultrasonografie computerizată.

 

CSÎD: Ce sunt virozele respiratorii?

Dr. Laura Panait: Virozele respiratorii sunt infecții virale (virusurile A,B si C) ale aparatului respirator care se transmit de la persoană la persoană și au debutul simptomatologiei brusc.

Aparatul respirator este împărțit astfel:

Căi respiratorii superioare: nas, cavitatea bucală, faringe, laringe.

Căi respiratorii inferioare: trahee, bronhii, bronhiole.

În funcție de topologie putem avea infecții respiratorii superioare și infecții respiratorii inferioare.

Cele mai multe infecții respiratorii sunt localizate la nivelul aparatului respirator superior, deci sunt infecții respiratorii superioare.

Infecțiile respiratorii inferioare apar mai frecvent la persoanele cu comorbidități (ex: astm bronșic, diabet zaharat, boala cardiacă, neoplasme, anemii,etc) la vârstnici, copii și, nu în ultimul rând, la gravide. Ca și regulă, apar la persoanele cu sistem imunitar deficitar și la pacienți care nu tratează corect infecția de căi aeriene superioare.

De răceli putem suferi tot timpul anului

CSÎD: Sunt virozele respiratorii corect denumite răceli?

Dr. Laura Panait: Răcelile sunt tot infecții respiratorii cauzate de virusuri, altele decât cele gripale și care afectează doar nasul și gâtul. Spre deosebire de gripă, nu au sezonalitate, pot apărea oricând.

Cauzele pentru care ne îmbolnăvim de viroze respiratorii

CSÎD: Ce declanșează virozele respiratorii?

Dr. Laura Panait: Virozele respiratorii sunt declanșate de virusuri din grupele A, B sau C – denumite și virusuri gripale. Acestea sunt foarte contagioase, răspândindu-se ușor pe calea aeriană prin strănut, tuse, vorbit.

CSÎD: Cum tratăm răcelile copiilor? Dar ale adulților?

Dr. Laura Panait: Atât la adult cât și la copii, răceala se tratează cu antiinflamatorii, analgezice, decongestionante nazale, ceaiuri, supe. Este important ca pacientul să fie bine hidratat, de preferat apă și ceai, și să se odihnească bine într-o încăpere bine aerisită.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult