Ne trimit vânătăile la medicul hematolog?

Ne trimit vânătăile la medicul hematolog?

Vânătăile sau echimozele sunt cele mai cunoscute manifestări ale sindromului hemoragipar și sunt foarte importante în activitatea de zi cu zi a medicului hematolog. Ele reprezintă hemoragii capilare în interiorul pielii, care au un aspect caracteristic clinic: inițial culoare vânătă, de unde și denumirea – ulterior, pe măsură ce regresează, își schimbă culoarea. 

Sindromul hemoragipar

Alături de vânătăi (echimoze), în cadrul sindromului hemoragipar cutanat apar și alte leziuni mai puțin cunoscute. respectiv petesiile – care sunt cele mai mici hemoragii cutanate care au dimensiuni de până la 2-3 mm și hematoamele, care reprezintă acumulări de sânge care se întind nu numai în suprafață, ca celelate leziuni anterioare și au volum… sau cucuiele, așa cum sunt cunoscute sufuziunile hemarogipare la nivelul capului.

Sindromul hemoragipar poate apare si la nivelul mucoaselor cunoscute fiind sangerarile la nivelul mucoasei bucale -gingivoragiile , sangerarile nazale -epistaxisul si sangerarile mucoaselor la nivelul mucoaselor organelor interne -la nivelul mucoasei sistemului respirator -hemoptiziile, tub digestiv -melena -sangerarile pe tub digestiv inalt – sangele fiind deja digerat sau hematokezia -sangerare pe tub digestiv inferior -emisia de sange proaspat, pe mucoasa genitala – metroragiile – sangerari anormale genitale.

Sindromul hemoragipar cutanat (petesiile, echimozele și hematoamele), alături de epistaxis și gingivoragii apar cel mai frecvent la traumatisme – si se remit de obicei fără intervenții medicale speciale.

Hemoragiile la nivelul mucoaselor organelor interne au cel mai frecvent o cauză patologică ce trebuie obligatoriu căutată și pot avea o cauză locală – afecțiuni ale organelor interne, o cauză generală – tulburări ale procesului de coagulare sau combinația celor două.

Concluzie

– sângerările cutanate trebuie investigate, dacă apar la traumatisme minime sau spontan la fel ca și sângerările nazale și cele la nivelui mucoasei nazale

– sângerările la nivelul mucoaselor organelor interne trebuie obligatoriu investigate în servicii de specialitate – hemoptiziile la pneumologie și în serviciul de ORL, cele digestive în serviciile de gastroenterologie, cele genitale în serviciile de ginecologie, pentru a se găsi o cauză locală

– este foarte importantă și se impune adresarea de urgență pentru investigarea sângerărilor de mucoase, când apar și sângerări cutanate spontan sau la truamatisme minime care implică o cauză generală, respectiv tulburare a hemostazei. Mecanismul fiziologic de oprire a sângerărilor necesită o colaborare între medicul hemtolog, laboratorul de investigare a hemostazei și medicul specializat în investigarea organului afectat.

Dr. GABRIELA BORȘARU, Medic Primar Hematologie
Urmărește CSID.ro pe Google News
Alice Moisescu - Web-Editor
Ambițioasă, consecventă și iubitoare de frumos, așa cum se descrie chiar ea, Alice este consultant de imagine. Și dacă în adolescență era fascinată de mănușile sau pălăriile bunicii și se inconjura de reviste precum Vogue, Marie Claire sau Harper’s Bazaar, ei bine... acum Alice este ...
citește mai mult
Dr. Gabriela Borșaru - Medic Primar Hematologie
GABRIELA BORȘARU este Medic Primar Hematologie. Educație 1983 - 1989: Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila”, București 1991 - 1994: Rezidentiat - Medicină Internă 1994 - 1999: Rezidențiat Hematologie 1999: Senior Medicină Internă Începand cu 2003: Hematologist ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”