Negii – ce sunt, de ce apar și cum se tratează. Explică dr. Tatiana Popescu

Infecția cu HPV se realizează destul de ușor, atât prin contact direct cu leziunile unei persoane cât și prin contact cu produsele de igienă sau produse personale.
  • Publicat:
Negii - ce sunt, de ce apar și cum se tratează. Explică dr. Tatiana Popescu
foto: Shutterstock

Cel mai probabil fiecare români a auzit despre negi. Mai ales în copilărie, când copiilor care se jucau cu broaște râioase li se spunea că vor face negi. Despre cauza negilor, dar și despre tratament am stat de vorbă cu dr. Tatiana Popescu, medic de familie.

 

CSÎD: Ce sunt negii?

Dr. Tatiana Popescu: Negii reprezintă infecția cu anumite tulpini ale virusului papiloma uman (HPV) a pielii, cu formarea unor excrescențe papulare predominant pe zonele palmelor, degetelor de la mâini, plante, zona decolteului sau axile (papiloame), dar mai pot apărea și în zona genitală unde poarta denumirea de condiloame.

Din ce cauze apar negii pe piele?

CSÎD: De ce apar?

Dr. Tatiana Popescu: Infecția cu HPV se realizează destul de ușor, atât prin contact direct cu leziunile unei persoane cât și prin contact cu produsele de igienă sau produse personale. Copiii sunt cei care tind să atingă foarte ușor alți copii și să se joace în comun cu jucăriile, de aici și transmiterea predominant la aceste vârste. Virusul odată contactat se instalează la nivelul pielii, iar aceasta reacționează prin depunerea de celule din stratul cornos formând leziuni de dimensiuni variate, de la dimensiunea unui bob de orez la un bob de mazăre, de culori diferite: roz, maronii, gri deschis, galben sau chiar maronii.

Negii – tratament

CSÎD: Unde se tratează?

Dr. Tatiana Popescu: Tratamentul acestor leziuni este destul de diversificat și se face în funcție de dimensiuni și de localizarea acestora. Înainte de a aplica un anume tratament trebuie mers la medicul dermatolog pentru diagnosticarea corectă, deoarece aceste leziuni pot ascunde și alte patologii uneori fiind confundați cu cancerele de piele.

CSÎD: Cum se tratează negii mai mici?

Dr. Tatiana Popescu: Pentru leziunile mici de la nivelul degetelor mâinii sau de pe zonele plantare poate fi aplicat acidul salicilic sub formă de soluție care duce la descuamarea straturilor verucii ce pot fi ușor îndepărtate cu o pilă ușor abrazivă sau o piatră ponce.

CSÎD: CSÎD: Ce facem leziunile mai mari?

Dr. Tatiana Popescu:Pentru leziunile mai mari sau pe zone sensibile este bine să apelăm la specialistul dermatolog care o să utilizeze unele metode mai invazive cum ar fi : crioterapia, chiuretajul sau excizia LASER.

Dr Tatiana Popescu, foto arhivă
Dr Tatiana Popescu, medic de familie, foto arhivă
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult