Negii nu vin de la broaște râioase, ci de la HPV! Explică dr Tatiana Popescu

Nu agresați în niciun fel negii. Este un mit că vor dispărea dacă îi frecați cu o monedă. Negii au cauză infecțioasă.
  • Publicat:
Negii nu vin de la broaște râioase, ci de la HPV! Explică dr Tatiana Popescu
Dr Tatiana Popescu, medic de familie, arhivă

Negii reprezintă infecția cu anumite tulpini ale virusului papiloma uman (HPV) a pielii, cu formarea unor excrescențe papulare predominant pe zonele palmelor, degetelor de la mâini, plante, zona decolteului sau axile (papiloame), dar mai pot apărea și în zona genitală unde poarta denumirea de condiloame. Nicidecum, negii nu provin de la contactul cu o broască râioasă. Despre aceste mit, dar și mitul că pot fi eliminați cu o monedă, ne vorbește dr. Tatiana Popescu, medic de familie.

 

CSÎD: Mai demult, copiiilor care prezentau negi li se spunea că s-au jucat cu broaște râioase… De ce?

Dr. Tatiana Popescu: Leziunile de pe pielea broaștelor sunt excrescențe fiziologice ale pielii acestora, dar datorită asemănării lor cu negii și din cauza faptului că nu era cunoscută clar etiologia leziunilor verucoase umane, se credea că dacă ating o broscuță copiii pot face negi. Este cunoscut în era moderna că acest lucru nu este posibil și știm foarte bine acum că este doar un mit.

negi, foto Shutterstock
foto: Shutterstock

Nu frecați negii cu monede!

CSÎD: În unele zone din România se crede că dacă negii se freacă cu o monedă se vor trata. Ce riscă aceaste persoane?

Dr. Tatiana Popescu: În trecut, se credea că monedele de argint puteau trata diverse leziuni, observându-se proprietatea antibacteriană a argintului. Însă în cazul verucilor nu este o soluție pentru că lezarea prin frecare a țesutului infectat – veruca poate duce la inocularea virusului și pe zonele alăturate și astfel se produce o extindere a leziunilor.

Negi – teste pentru diagnostic

CSÎD: Ce teste detectează la copii infecția cu HPV?

Dr. Tatiana Popescu: Pentru negii apăruți la copii avem la dispoziție atât examinarea clinică ce poate fi evocatoare de cele mai multe ori, dar în cazurile complexe se poate realiza dermatoscopia în urma căreia se face diferențierea dintre leziuni benigne și cele cu potențial malign. De asemenea un alt test diagnostic este cel de biopsie a leziunii cu examen histopatologic pentru diagnosticul de certitudine al atât de des întâlniților negi.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult