Neuromul Morton: cauze, simptome, opțiuni de tratament

Neuromul Morton: cauze, simptome, opțiuni de tratament
Foto: Shutterstock

Chiar dacă nu este o afecțiune despre care auzim des, neuromul Morton este cunoscut și sub denumirea de „Neuromul interdigital” și este o patologie care afectează nervii aflați între degetele piciorului (nervii interdigitali plantari).

În categoria de risc pentru a dezvolta această afecțiune se regăsesc persoanele cu un stil de viață foarte activ, dar și cele aflate la polul opus, respectiv persoanele supraponderale. Persoanele de sex feminin sunt de asemenea mai predispuse la a dezvolta neuromul Morton comparativ cu cele de sex masculin.

Neuromul Morton: cauze

Chiar dacă acestea diferă de la un pacient la altul, una dintre cele mai des întâlnite cauze ce provoacă apariția neuromului Morton reprezintă suprasolicitarea nervului digital plantar.

Cum are loc acest lucru? De multe ori, încălțămintea pe care alegem să o purtăm zi de zi influențează într-o foarte mare măsură evoluția acestei patologii.

Cu cât alegem încălțări mai puțin confortabile care nu permit o poziție corectă a piciorului, cu atât ne mărim șansele de a dezvolta această afecțiune.

Neuromul Morton: simptome

Simptomele în cazul neuromului Morton diferă de la un pacient la altul, iar în anumite situații ele pot chiar să dispară pentru o anumită perioadă de timp sau să fie ameliorate în momentul repausului.

Indiferent de natura și intensitatea lor, este necesar să apelați la un medic ortoped pentru a găsi soluția de tratament potrivită.

Mulți dintre pacienți remarcă o senzație constantă de arsură la nivelul piciorului afectat, dar și o amorțeală la nivel interdigital.

Pe lângă acestea, durerea localizată și furnicăturile pot apărea și pot să difere în intensitate de la un caz la altul.

Tratamentul conservator în neuromul Morton

Ca în cazul multor afecțiuni, primul pas pe care îl face medicul specialist este acela de a recomanda un tratament nechirurgical, conservator. De regulă, acesta constă în:

  • Recomandarea purtării unor încălțări corespunzătoare care oferă piciorului o poziție confortabilă și corectă;
  • Evitarea pantofilor cu toc pe cât de mult posibil;
  • Administrarea unor injecții locale atunci când durerea persistă;
  • Aplicarea compreselor cu gheață sau administrarea medicamentelor antiinflamatoare;
  • Utilizarea susținătoarelor plantare.

Tratamentul chirurgical în neuromul Morton

Dacă pacientul acuză simptome în continuare, iar tratamentul conservator nu a avut efect pe termen lung, intervenția chirurgicală este cea mai bună soluție pentru eliminarea durerii și a disconfortului.

Intervenția se realizează într-un timp scurt și nu necesită spitalizare. Cu ajutorul unei incizii de mici dimensiuni (cca 2-3 cm) efectuate pe fața dorsală a antepiciorului, porțiunea afectată a pachetului nervos este îndepărtată și este de asemenea realizată și retensionarea ligamentului intermetatarsian.

Chiar dacă cei mai mulți dintre pacienți doresc să trateze afecțiunea pe cale nechirurgicală, aceasta este o intervenție de rutină pentru un medic și chirurg ortoped, iar rezultatele sunt excelente pe termen foarte lung. Durerea este eliminată în cazul pacientului, iar intervenția are rezultate vizibile și la nivelul esteticii piciorului.

Urmărește CSID.ro pe Google News
Ahmad Alqadi - Medic primar în Ortopedie și Traumatologie
Dr. Ahmad Alqadi este medic primar în Ortopedie și Traumatologie. Este de asemenea specializat în chirurgia artroscopică minim-invazivă (în special a genunchiului), chirurgia fracturilor și traumatologia sportivă. Este totodată membru în cadrul: Societății Române de Artroscopie și Traumatologie ...
citește mai mult
Paula Rotaru - Senior Editor
Senior Editor, [email protected] A făcut parte din echipa Ce se întâmplă, Doctore? în perioada aprilie 2013-decembrie 2023. Articolele sale cuprind informații despre diverse afecțiuni, alimentația echilibrată, îngrijirea pielii și sănătatea emoțională. Colaborări: Viața ...
citește mai mult