O nouă variantă de Covid-19 a pus populația în alertă. A ajuns deja în Europa, iar medicii trag un semnal de alarmă

Varianta COVID-19 XEC, recent identificată în Europa, pare să se răspândească mai ușor decât variantele anterioare
  • Publicat:
O nouă variantă de Covid-19 a pus populația în alertă. A ajuns deja în Europa, iar medicii trag un semnal de alarmă

O nouă variantă a COVID-19, denumită XEC, a început să se răspândească în mai multe regiuni ale lumii, în special în Europa. Deși pare să fie mai contagioasă decât variantele anterioare, specialiștii susțin că vaccinurile disponibile în prezent sunt încă eficiente împotriva acesteia. Iată ce știm până acum despre varianta XEC.

Ce este varianta XEC?

XEC este o combinație între două variante SARS-CoV-2, KP.3.3 și KS.1.1, care au infectat simultan o persoană, permițându-le să își împartă materialul genetic. Aceasta este o ramură a variantei Omicron, care a apărut pentru prima dată în Africa de Sud în 2021. Experții o descriu ca fiind un „strănepot” al Omicron, având caracteristici similare, precum transmisibilitatea ridicată și formele mai ușoare de boală față de tulpinile originale de COVID-19.

XEC a fost identificată pentru prima dată în august, în mostre de COVID-19 colectate din Berlin, cu două luni înainte. Primele cazuri au apărut în Italia, în luna mai, dar nu au fost raportate în baza internațională de date GISAID până în septembrie. Până acum, au fost raportate peste 600 de cazuri XEC în 27 de țări, inclusiv Regatul Unit, Germania, Canada și Statele Unite. Totuși, având în vedere că nu toate țările raportează constant datele, se estimează că varianta este prezentă în mai multe națiuni.

În Europa, XEC a fost detectată în cel puțin 13 țări, reprezentând aproximativ 8% din toate mostrele secvențiate în această lună. Cele mai multe cazuri au fost raportate în Franța (21% din mostre), urmate de Germania (15%) și Regatul Unit (8%).

Simptomele XEC sunt similare cu cele ale altor variante COVID-19: febră, dureri musculare, dureri în gât și tuse. Deși nu s-au observat simptome distincte până acum, cercetătorii continuă să monitorizeze cazurile pentru a identifica eventuale particularități.

Cât de periculoasă este această variantă ?

Până acum, această nouă variantă nu pare să cauzeze forme mai severe de boală decât variantele anterioare. Organizația Mondială a Sănătății nu a clasificat-o drept „variantă de îngrijorare,” deoarece, la fel ca alte subvariante Omicron, XEC provoacă de obicei forme mai ușoare de boală.

Deși este încă devreme pentru a confirma dacă XEC este mai transmisibilă decât alte variante, aceasta pare să câștige teren în Europa. Unii experți prevăd că XEC ar putea deveni varianta dominantă în regiuni precum Europa și Regatul Unit în octombrie, iar în SUA și Canada mai târziu, în noiembrie.

Veștile bune sunt că vaccinurile actuale, care au fost actualizate pentru a viza subvariantele Omicron, rămân eficiente împotriva XEC. Autoritățile din domeniul sănătății, precum CDC, recomandă vaccinarea cu dozele de rapel actualizate pentru toți cei peste 6 luni care nu au făcut-o încă în acest an. În Marea Britanie, dozele actualizate sunt disponibile pentru persoanele de peste 75 de ani și pentru cele vulnerabile.

Deși XEC atrage atenția, specialiștii nu consideră că există motive de panică, virusul urmând un tipar similar cu variantele anterioare.

Sursă – https://www.newscientist.com/article/2448924-what-to-know-about-the-new-covid-19-xec-variant/

Sursă foto – IciakPhotos/ Envato

Urmărește CSID.ro pe Google News
Maria Crișan - Web-editor
Sunt pasionată de tot ce ține de sănătate și lifestyle. Jonglând dintotdeauna cu „armele” cele mai puternice, cuvintele, îmi place să împărtășesc cu cititorii diverse sfaturi și idei despre tot ceea ce înseamnă o viață trăită sănătos și frumos. Lucrez în jurnalism de 3 ani, ...
citește mai mult
Recomandare video
Totul despre colonoscopie. Dr. Oana Dolofan: „Nu orice pacient poate face colonoscopie”