Noutăţi despre bolile cu specific feminin

A venit vara, dar acest lucru nu înseamnă că suntem ferite de răceli! Desigur, altele decât cele clasice, din perioada geroasă. De această dată trebuie să fim atente la bălăceala în apă rece căci ne putem trezi cu infecţii renale, cistite şi anexite. De asemenea, în prima lună a verii mai aflăm că steriletul nu determină apariţia bolilor inflamatorii pelvine, depresia postpartum este mai frecventă la femeile care au rămas însărcinate fără să-şi dorească acest lucru şi că o cantitate suficientă de vitamina D ne poate feri de fibromul uterin.
  • Publicat:
Noutăţi despre bolile cu specific feminin

A venit vara, dar acest lucru nu înseamnă că suntem ferite de răceli! Desigur, altele decât cele clasice, din perioada geroasă. De această dată trebuie să fim atente la bălăceala în apă rece căci ne putem trezi cu infecţii renale, cistite şi anexite.

De asemenea, în prima lună a verii mai aflăm că steriletul nu determină apariţia bolilor inflamatorii pelvine, depresia postpartum este mai frecventă la femeile care au rămas însărcinate fără să-şi dorească acest lucru şi că o cantitate suficientă de vitamina D ne poate feri de fibromul uterin.

Când răcim vara

Nu vă entuziasmaţi prea tare de venirea verii şi de vacanţele la mare! Apa rece poate crea diverse probleme, mai ales în cazul persoanelor sensibile, care stau între valuri mai mult decât e indicat. Astfel, în condiţii de frig, organismul încercă să-şi regleze temperatura prin contracţia muşchilor erectori anexaţi firelor de păr, dând naştere acelui efect de „piele de găină”.

Dacă nu îl luăm în seamă şi continuăm distracţia acvatică, pot să apară probleme serioase. Rinichii sunt printre organele cele mai afectate de frig, putând apărea oricând riscul de infecţie, anunţată de obicei prin instalarea durerilor lombare însoţite sau nu de febră şi stare generală de rău.

Vezica urinară este şi ea, de asemenea, sensibilă la frig, putându-se ajunge la cistite, manifestate iniţial prin nevoia frecventă de urinare.

Şi, nu în ultimul rând, sistemul reproducător reacţionează la contactul cu apa mult prea rece, existând în acest caz un risc crescut de anexită. Nu vă lăsaţi păcălite de caniculă pentru a petrece ore nesfârşite în apa mării căci, iată, vacanţa vă poate fi oricând distrusă de o suferinţă ce poate fi uşor evitată!

 

Steriletul şi boala inflamatorie pelvină


Riscul de a dezvolta o afecţiune din sfera bolilor inflamatorii pelvine (BIP) după instalarea dispozitivului intrauterin (DIU sau sterilet) este foarte mic, potrivit unui studiu efectuat la Universitatea California şi care a concentrat date culese de la 60.000 de voluntare.
Concluzia acestui studiu contrazice vechile temeri care asociau, în trecut, steriletul cu declanşarea problemelor de sănătate genitală asociate cu inflamaţia.

Conform teoriilor mai vechi, la circa 90 de zile de la instalarea DIU, femeile care suferă de infecţii asimptomatice – chlamidia sau gonoree încep să aibă simptomele BIP. Noile descoperiri arată însă că DIU nu influenţează în nici un fel „trezirea” acestor maladii şi nici complicarea lor cu altele din categoria bolilor inflamatorii pelvine.

Depresia postpartum, mai frecventă la sarcinile neprogramate

Femeile care rămân însărcinate fără să-şi fi planificat acest lucru sunt, cel mai adesea, susceptibile de a suferi de depresie postpartum. Riscul este de 4 ori mai mare decât în cazul unei femei care a plănuit până la ultimul detaliu venirea pe lume a unui bebeluş, se arată într-un studiu publicat în revista BJOG: An International Journal of Obstetrics and Gynaecology.

Experţii americani susţin că acest tip de depresie apare de cele mai multe ori la femeile care nu şi-au dorit copilul, rămânând pur şi simplu însărcinate în mod “accidental”.

“Sarcinile neprogramate aduse la termen au un efect pe termen lung asupra femeilor. Medicii din jurul lor ar trebui să se intereseze de starea lor de sănătate şi de intenţiile lor dinainte de a rămâne însărcinate pentru a preveni astfel de situaţii şi a le ajuta să beneficieze de analize specifice din timp”, susţine medicul ginecolog Rebecca Mercier, coautoare a studiului amintit mai sus.

Sarcinile nedorite sunt asociate cu o atenţie şi o grijă părintească deficitară, comportament social necorespunzător în copilărie, naştere prematură şi rată crescută a mortalităţii infantile, a mai explicat dr. Mercier.

Vitamina D reduce riscul de fibrom uterin

Asiguraţi-vă că aveţi un nivel normal de vitamina D în sânge, altfel riscaţi să fiţi diagnosticate cu fibrom uterin (tumora fibroasă, leiomiom sau miom)! Aceasta este atenţionarea transmisă de către experţii americani de la National Institutes of Health, care atrag atenţia că deficitul de vitamina D poate creşte cu 32% riscul de fibrom uterin, o afecţiune benignă ce poate duce, în final, la pierderea uterului.

Cel mai frecvent, fibromul este diagnosticat la femeile cu vârsta cuprinsă între 30 şi 40 de ani, iar simptomele variază, putând să lipsească cu desăvârşire – pacienta descoperindu-şi suferinţa după o perioadă îndelungată în care nu reuşeşte să rămână însărcinată  –, putând fi destul de agresiv, cu dureri puternice în abdomenul inferior, sângerări în afara menstruaţiei, dureri la contactul sexual.

Vitamina D se stochează în organism în urma expunerii la soare, administrării de suplimente sau prin intermediul alimentaţiei.

 

Urmărește CSID.ro pe Google News
Diana Suciu
Diana Suciu este un jurnalist cu experienţă în realizarea de ştiri şi articole pentru on line, fiind unul dintre primii redactori ai site-ului “Ce se întâmplă, doctore?”. De-a lungul timpului, Diana Suciu a scris sute de ştiri, articole şi interviuri atât pentru revista “Ce se întâmplă, ...
citește mai mult