Când spui „longevitate” nu înseamnă doar să trăiești mai mult, ci să trăiești cât mai bine. Este despre a avea energie, vitalitate și bucurie la orice vârstă, în fiecare etapă a vieții, este despre a-ți păstra independența și sănătatea mintală și a te simți cu adevărat bine în pielea ta. Implicată în documentare, cercetare și pasionată de tema longevității și de cum pot fi implementate cele mai bune tehnici și inovații în viața profesională și personală de zi cu zi, Dr. Florina Todoruț dezvoltă subiectul longevității, noutățile și tendințele în domeniu.
„Datorită progreselor majore în medicină din ultimele decenii – de la antibiotice și vaccinuri care au redus bolile infecțioase, până la terapiile moderne anticancer – speranța de viață la nivel mondial a crescut spectaculos, de la aproximativ 31 de ani la începutul anilor 1900 la peste 72 de ani în prezent, potrivit datelor OMS. Cu toate acestea, healthspan, adică numărul anilor trăiți în stare optimă de sănătate, rămâne considerabil mai mic decât lifespan (durata totală de viață). Estimarea este că există o diferență de aproximativ 8–10 ani în care mulți oameni se confruntă cu boli cronice și o calitate proastă a vieții, în pofida faptului că trăiesc mai mult decât generațiile trecute.
Longevitatea devine astfel o temă de larg interes și o ramură tot mai complexă, care îmbină tehnologiile de vârf (testele epigenetice, monitorizarea VO2 Max, terapiile de regenerare celulară) cu soluțiile holistice (nutriție personalizată, tehnici avansate de gestionare a stresului, implicarea familiei și comunității în proces)”, a explicat Dr. Florina Todoruț, Medic Primar Obstetrică-Ginecologie.
Într-o lume în care speranța de viață crește, dar și incidența bolilor cronice este în creștere, a devenit esențial să ne concentrăm pe calitatea anilor pe care îi avem în față.
„Longevitatea reprezintă un angajament profund față de propria persoană și față de pacienți: o șansă de a descoperi constant noi metode de a ne menține corpul și mintea în echilibru. Caut să fiu în permanență la zi cu noutățile apărute în domeniu, cu soluțiile pentru o viață mai sănătoasă și mai lungă, de aceea am participat și la Longevity Fest, cea mai mare conferință din lume dedicată longevității, care a avut loc în decembrie în Las Vegas, cu lideri de opinie și cercetători de renume internațional ca Dr. Peter Attia, Dave Asprey, Dr. David Sinclair. Recentele studii, idei și inovații deschid noi drumuri în domeniul sănătății și al îmbătrânirii. Am aflat noutăți despre terapii genetice, tehnologii de diagnostic avansat, intervenții nutriționale și tehnici revoluționare de regenerare celulară, parte din ele le implementez deja prin procedurile de medicină regenerativă”, spune dr. Florina Todoruț.
Personalizarea terapiilor (de la nutriție și suplimente, până la terapii hormonale și genetice), rolul tehnologiilor moderne (monitorizare continuă, teste genomice și biomarkeri de îmbătrânire) și importanța crucială a prevenției prin stil de viață echilibrat (exerciții fizice, somn, gestionarea stresului) sunt elementele cheie pentru longevitate.
Se pune intens accent pe un nou concept: hormesis – ideea că expunerea moderată și controlată la mici factori de stres (frig, căldură, antrenamente intense, post intermitent) fortifică organismul și îi amplifică rezistența în fața îmbătrânirii.
O parte importantă a definirii conceptului în longevitate ține de cei 12 factori esențiali care definesc procesele îmbătrânirii (“hallmarks of aging”):
Aceste procese acționează simultan și, în timp, duc la declinul treptat al funcțiilor organismului. În cadrul Longevity Fest, cercetătorii au prezentat strategii menite să țintească direct aceste mecanisme, de la terapia cu sirtuine la stimularea producției de NAD+.
Formarea continuă a celor care activează în domeniul medical și al wellbeing-ului este esențială pentru a oferi persoanelor care își doresc îngrijire servicii la standarde înalte și cu cele mai moderne inovații în domeniu.
„Cred în medicina integrativă, abordarea 360°, educația pacienților, este și direcția mea de abordare. Am văzut cât de mult se investește în cercetare și inovare la nivel global, înțelegând totodată că și noi, medicii cei care avem șansa de a lucra direct cu pacienții, trebuie să ne ridicăm la același nivel de profesionalism și creativitate. În spatele noilor concepte și tehnologii, există mereu o dorință profundă de a îmbunătăți calitatea vieții oamenilor. Înaintarea în vârstă trăită cu bucurie și sănătate este posibilă și merită toată atenția și resursele noastre. Putem să facem o schimbare chiar acum, fiecare dintre noi. Prevenția nu ține doar de medicină, ci și de acțiunile noastre de zi cu zi – alegeri care, în timp, pot face diferența dintre o viață lungă, trăită cu vitalitate, și una cu afecțiuni cronice. Nu e niciodată prea devreme sau prea târziu să ne preocupăm de propriul nostru viitor – un viitor în care longevitate înseamnă mai mult decât numărul de ani, înseamnă calitatea și bucuria fiecărei zile”, completează dr Florina Todoruț.
Foto: shutterstock