Nu abuzaţi de antioxidanţi, vă sfătuieşte cercetătorul care a descoperit virusul HIV!

Una dintre somităţile medicinei mondiale, profesorul Luc Montagnier, laureat al premiului Nobel pentru Fiziologie şi Medicină în 2008 pentru descoperirea virusului HIV (împreună cu Françoise Barre-Sinoussi) în 1983 se află pentru 2 zile la Bucureşti ca invitat al proiectului Momentul Magellan al Medicinei. Montagnier prezidează din 1993 Fundaţia Mondială de cercetare şi prevenire contra SIDA, asociată UNESCO, dar studiază în paralel
  • Publicat:
Nu abuzaţi de antioxidanţi, vă sfătuieşte cercetătorul care a descoperit virusul HIV!

 

Una dintre somităţile medicinei mondiale, profesorul Luc Montagnier, laureat al premiului Nobel pentru Fiziologie şi Medicină în 2008 pentru descoperirea virusului HIV (împreună cu Françoise Barre-Sinoussi) în 1983 se află pentru 2 zile la Bucureşti ca invitat al proiectului Momentul Magellan al Medicinei. Montagnier prezidează din 1993 Fundaţia Mondială de cercetare şi prevenire contra SIDA, asociată UNESCO, dar studiază în paralel bolile cronice, stresul oxidativ şi posibila origine infecţioasă a acestor boli. ”Ce se întâmplă, doctore?” a aflat care sunt soluţiile pentru a avea o sănătate de fier şi o viaţă îndelungată în viziunea laureatului Nobel.
 
De la secundă, la secundă medicina evoluează. Apar ipoteze noi, speranţe noi, se infirmă teorii, apar noi întrebări. Speranţa de viaţă a crescut în medie cu 30 de ani, viaţa se îmbunătăţeşte considerabil datorită noilor descoperiri tehnologice ce se aplică în toate domeniile de la medicină, alimentaţie, construcţii, industria cosmetică etc. Cu toate acestea, pe frontul opus virusurile, bacteriile, maladiile atacă. Apar boli grave la vârste fragede şi foarte fragede spre şocul medicilor, dar mai ales la maturitate: cancere, reumatisme, boli neuro-degenerative, cardiovasculare – probleme care uneori pot fi ţinute în frâu cu tratamente corespunzătoare, dar foarte rar complet vindecabile.

Prof. Luc Montagnier face parte din acei specialişti care consideră că la vremuri noi, apar situaţii noi (astăzi în multe cazuri, un pacient suferă nu doar de una, ci de mai multe afecţiuni grave simultan) şi se impun soluţii noi – este timpul ca medicina să aibă o altă abordare: “Medicul se găseşte azi, de multe ori, în faţa unor boli complexe care au cauze multiple, ce se adaugă una celeilalte, pentru ca, într-o zi, să se declanşeze o catastrofă neprevăzută dinainte, dar nu imposibil de prevăzut. Iată marele pariu al medicinei actuale: să prevină apariţia bolilor cronice şi să ne înarmeze anticipat în acest scop!”  

Astfel s-a născut conceputul de “medicina celor 4 P”: P1 – predictivă (anticipativă), P2 – preventivă, P3 – personalizată şi P4 – participativă. Montagnier porneşte de la ideea că pacientul nu este o cifră, un caz, un subiect, ci este o fiinţă umană căreia să trebuie i se acorde timp, să fie ascultată şi alături de care să se poarte un dialog constructiv. Pentru a putea fi aplicată Medicina celor 4 P, sistemele de sănătate trebuie să-şi reînoiască metodele în direcţia unei abordări holistice a îngrijirilor centrate pe persoană şi pe relaţii interpersonale şi nu pe boală. De asemenea, profesorul consideră că populaţia trebuie educată în spiritul prevenţiei sănătăţii: “Să scoatem sănătatea din spitale şi să o dezvoltăm mai mult în şcoli, în întreprinderi, oriunde în cotidianul indivizilor” recomandă laureatul premiului Nobel.

 
Alimentaţie cât mai naturală
Până când un individ ajunge la medic să-i ceară ajutorul pentru restabilirea sănătăţii, trebuie să fie atent la modul în care trăieşte, la alimentaţie, odihnă, combaterea stresului excesiv. Pentru buna funcţionare a organismului, profesorul recomandă să alegem fructe, legume, plante proaspete sau cât mai puţin prelucrate termic deoarece doar aşa ne putem bucura de antioxidanţii de care dispun: “Cei mai buni antioxidanţi vin din surse naturale”. 

Aceştia contraatacă radicalii liberi menţinând astfel starea de sănătate. “Este indicat să utilizăm combinaţii de antioxidanţi, nu doar unul singur, spre exemplu, vitaminele E şi C formează împreună una dintre cele mai bune combinaţii antioxidante”, completează cercetătorul. |nsă tot ceea ce este în exces strică, inclusiv o cantitate prea mare de antioxidanţi în organism dăunează: “Nu luaţi suplimente alimentare fără consultul unei specialist” avertizează acesta.

La întrebarea: “Ce părere aveţi despre aşa-numitele fructe-minune ce fac furori în întreaga lumea – acai, goji – pentru puterea lor antioxidantă?” profesorul atrage din nou atenţia că o cantitate prea mare de antioxidanţi nu aduce beneficii organismului, din contră. Deci, a nu se consuma în exces! Foarte important! O alimentaţie echilibrată trebuie să conţină cantităţi moderate de zaharuri, de proteine şi grăsimi, mai ales sub formă de acizi graşi polinesaturaţi. Eficacitatea acestor lipide depinde de un bun echilibru: raportul între Omega 6 (dintre care, acidul linoleic) şi Omega 3 (dintre care, acidul alfa-linoleic) trebuie să respecte o proporţie de 5 la 1. Surse de Omega 3 şi Omega 6? Somon, ton, sardine, ulei de măsline extravirgin, nuci, seminţe de cânepă, ulei de cânepă etc.

Citeşte mai multe pe mediafax.ro!

 
Urmărește CSID.ro pe Google News
Mădălina Drăgoi - Editor
 Senior Editor si Fashion Stylist Acum ceva timp, mă aflam la Atena, la o conferinţă internaţională despre frumuseţe şi industria de profil. În sală erau jurnaliste din toată Europa. Reprezentau în special presa glossy. Multe dintre ele erau parcă scoase din paginile revistelor pentru ...
citește mai mult
Zâmbeşte ca să ai succes!
Zâmbeşte ca să ai succes!