Prof. Luc Montagnier face parte din acei specialişti care consideră că la vremuri noi, apar situaţii noi (astăzi în multe cazuri, un pacient suferă nu doar de una, ci de mai multe afecţiuni grave simultan) şi se impun soluţii noi – este timpul ca medicina să aibă o altă abordare: “Medicul se găseşte azi, de multe ori, în faţa unor boli complexe care au cauze multiple, ce se adaugă una celeilalte, pentru ca, într-o zi, să se declanşeze o catastrofă neprevăzută dinainte, dar nu imposibil de prevăzut. Iată marele pariu al medicinei actuale: să prevină apariţia bolilor cronice şi să ne înarmeze anticipat în acest scop!”
Astfel s-a născut conceputul de “medicina celor 4 P”: P1 – predictivă (anticipativă), P2 – preventivă, P3 – personalizată şi P4 – participativă. Montagnier porneşte de la ideea că pacientul nu este o cifră, un caz, un subiect, ci este o fiinţă umană căreia să trebuie i se acorde timp, să fie ascultată şi alături de care să se poarte un dialog constructiv. Pentru a putea fi aplicată Medicina celor 4 P, sistemele de sănătate trebuie să-şi reînoiască metodele în direcţia unei abordări holistice a îngrijirilor centrate pe persoană şi pe relaţii interpersonale şi nu pe boală. De asemenea, profesorul consideră că populaţia trebuie educată în spiritul prevenţiei sănătăţii: “Să scoatem sănătatea din spitale şi să o dezvoltăm mai mult în şcoli, în întreprinderi, oriunde în cotidianul indivizilor” recomandă laureatul premiului Nobel.
Aceştia contraatacă radicalii liberi menţinând astfel starea de sănătate. “Este indicat să utilizăm combinaţii de antioxidanţi, nu doar unul singur, spre exemplu, vitaminele E şi C formează împreună una dintre cele mai bune combinaţii antioxidante”, completează cercetătorul. |nsă tot ceea ce este în exces strică, inclusiv o cantitate prea mare de antioxidanţi în organism dăunează: “Nu luaţi suplimente alimentare fără consultul unei specialist” avertizează acesta.
La întrebarea: “Ce părere aveţi despre aşa-numitele fructe-minune ce fac furori în întreaga lumea – acai, goji – pentru puterea lor antioxidantă?” profesorul atrage din nou atenţia că o cantitate prea mare de antioxidanţi nu aduce beneficii organismului, din contră. Deci, a nu se consuma în exces! Foarte important! O alimentaţie echilibrată trebuie să conţină cantităţi moderate de zaharuri, de proteine şi grăsimi, mai ales sub formă de acizi graşi polinesaturaţi. Eficacitatea acestor lipide depinde de un bun echilibru: raportul între Omega 6 (dintre care, acidul linoleic) şi Omega 3 (dintre care, acidul alfa-linoleic) trebuie să respecte o proporţie de 5 la 1. Surse de Omega 3 şi Omega 6? Somon, ton, sardine, ulei de măsline extravirgin, nuci, seminţe de cânepă, ulei de cânepă etc.
Citeşte mai multe pe mediafax.ro!